Soms komt het wel eens voor dat u een woning koopt waar al een huurder in woont. Aan de ene kant is dit fijn omdat u in dat geval geen leegstand heeft. Aan de andere kant zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Vraag om de originele huurcontracten

De eerste stap is het beoordelen van de huurcontracten. Koop breekt immers geen huur. Dit betekent dat als u een woning koopt met een zittende huurder, u het gesloten huurcontract moet respecteren. Wat voor huurcontracten zijn er gesloten? Zijn deze voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het komt regelmatig voor dat verhuurders denken dat zij een contract voor bepaalde tijd hebben terwijl eigenlijk blijkt dat het contracten zijn voor onbepaalde tijd. Het is dus belangrijk dat er gekeken wordt of de juiste bepalingen opgenomen zijn in de huurovereenkomsten.

Is er borg betaald?

Een volgens belangrijk punt, is dat u nagaat of de huurder borg heeft betaald. Meestal staat dit opgenomen in de huurovereenkomst. Om zeker te weten of de huurder de betaling daadwerkelijk voldaan heeft is het aan te raden om een betaalbewijs op te vragen.

Betaald de huurder netjes de huur?

De wijze waarom een huurder de huur betaald kan veel zeggen. Betaald de huurder altijd op tijd of ziet u onregelmatigheden? In het laatste geval is het raadzaam om een afweging te maken of dit de juiste huurder is voor u. De onregelmatigheden kunnen zich blijven voordoen als u straks de nieuwe eigenaar bent van het pand. Een niet-betalende huurder is wel het laatste waar u op zit te wachten.

Om na te kijken of een huurder altijd netjes betaald heeft kunt u een betaalbewijs van de laatste 6 maanden opvragen.

Zijn er lopende huurcommissie zaken

Gaat u een object kopen waar al een huurder in woont, dan is het raadzaam om te achterhalen of er lopende huurcommissie zaken zijn. Heeft de woning een huurprijs onder de liberalisatie grens? Dan kan een huurder altijd naar de huurcommissie stappen. De huurder is in dat geval dus niet gebonden aan de termijn van de eerste 6 maanden (alleen bij contracten voor onbepaalde tijd).

Vraag contactgegevens van de huurders

Er worden nog steeds veel huurcontracten gesloten waarin geen contactgegevens van de huurders opgenomen zijn. Niets vervelender dan geen contact kunnen krijgen met de zittende huurders. Vraag om die reden altijd het telefoonnummer en email-adres van de bewoners. Ook is het handig om met de verkoper te bespreken op welke manier jullie de huurder gaan informeren over de verkoop van de woning.

Laat de borg en de huur verrekenen bij de notaris

Er is altijd een overgangsmoment van huurbetalingen naar de oude en de nieuwe eigenaar. Stel dat het pand half september passeert, dan heeft de huurder de huur voor de maand september al betaald bij de oude eigenaar. Laat in dat geval de huurpenningen én de borg verrekenen bij de notaris. Zo weet u zeker dat u de huurpenningen krijgt waar u recht op heeft.

Check de inschrijving bij de BRP

Tot slot is het raadzaam om te vragen om een bewijs van een BRP inschrijving. Een huurder is verplicht zich in te schrijven bij het Basis Register Personen van de gemeente. Woont de huurder in een gebied waar de huisvestingsvergunning geldt? Zorg dan voor een kopie van de vergunning.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.