Woongroep versus kamerverhuur
Nu de druk op de woningmarkt steeds groter wordt zien we ook in Rotterdam steeds meer alternatieve vormen van verhuur. Eén daarvan is de woongroep. In Amsterdam en Utrecht komt deze vorm van verhuur vaak voor. Het is een populaire manier van een woning delen in steden waar veel krapte op de woningmarkt heerst. In Rotterdam zien we ook steeds vaker dat woonruimte speciaal verbouwd en ingericht worden voor woongroepen. Het AD schonk er vorige week aandacht aan in dit artikel
Wat is een woongroep precies?
Een woongroep is een groep vrienden of bekenden die samen een duurzaam huishouden vormen. De nadruk ligt hier op duurzaam. Het is namelijk niet de bedoeling dat het een verkapte vorm van kamerverhuur wordt: grote groepen mensen die in één huis wonen, ieder zijn of haar eigen leven, veel wisseling onder bewoners en daardoor overlast voor naaste buren.
Waarom is een woongroep geen kamerverhuur
Een woongroep wordt gezien als een duurzaam huishouden. Om die reden valt deze vorm van samenwonen onder de noemer ‘wonen’. Bij een duurzaam huishouden gaat men er vanuit dat de bewoners de intentie hebben om langdurig met elkaar samen te wonen.
Bij kamerverhuur vormen de bewoners geen duurzaam huishouden omdat zij niet de intentie hebben om langdurig met elkaar samen te wonen. Daarnaast delen zij ook geen huishouden, vaak kennen zij elkaar niet voordat ze de intrek nemen in de kamer van een woning. Hierdoor zijn er bij kamerverhuur vaker wisselingen van bewoners en minder binding met de buurt. Daarom kan er sneller kans zijn op overlast.
Waar moet een woongroep aan voldoen
In tegenstelling tot Amsterdam is het verhuren aan een woongroep in Rotterdam vergunningsvrij. Wel zijn er bepaalde eisen waar de woongroep aan moet voldoen:
- Alle leden moeten ingeschreven zijn in het GBA;
- Gemiddeld 12m2 vloeroppervlakte per bewoner beschikbaar;
- Geen sloten op de tussendeuren;
- De samenstelling van de groep mag per jaar 25% wijzigen;
- Er is een gemeenschappelijke woonkamer;
- Er is maximaal 1 keuken.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u vragen over een ander onderwerp met betrekking tot investeren en vastgoed? Neemt u dan gerust contact met mij op! Daarnaast kunt u mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.
Hallo,
Bedankt voor uw informatie. Kunt u mij ook vertellen of je voor het huisvesten van een woongroep in Rotterdam een omgevingsvergunning nodig hebt? Of kan ik een woongroep gewoon huisvesten?
Alvast bedankt.
Beste Huib,
Een woongroep in Rotterdam is vergunningsvrij
Groet,
Esther
Hallo Esther,
wij krijgen geen eenduidige reactie van de medewerkers van de gemeente Rotterdam vandaar dat ik mij tot jou richt.
mijn studerende dochter is lid van jaar club en wil met 3 anderen meiden van haar jaarclub , die ze al 4 jaar kent samen in een huis gaan wonen. nu is de vraag moet dat met vergunning of zonder.?
het huis/appartement staat niet in een gebied voor een vergunning en verder doen we aan alle regels voor een woongroep. dus zij opteren om als woongroep te gaan wonen samen. Moet hier nu wel of niet een vergunning voor aangevraagd worden ? er wordt ergens aangegeven dat als je het aanvraagt dat je 8 weken moet wachten voor antwoord en ook dat als het niet akkoord is dat je dan een boete krijgt van 8.000,00
hoe zit het precies ? kun jij ons verder helpen
dank alvast Godain