Terwijl iedereen druk is met de regulering van de middenhuur per 1 januari 2024, vergeten we bijna dat we per 1 januari ook te maken krijgen met een nieuwe liberalisatiegrens. In deze blog een kleine update!

 

Nieuwe liberalisatiegrens per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 zal de liberalisatiegrens verhoogd worden naar € 808,06. Hier hoort een puntenaantal bij van 149 punten. Hoewel het in het niet valt met de beoogde 189 punten die we in 2024 moeten halen voor een vrije sector woning, is het toch al een flinke verhoging ten opzichte van voorgaande jaren. Meestal schommelde het puntenaantal tussen de 142 en de 145 punten. 

 

Is mijn woning nog in de vrije sector?

Is jouw woning enkele jaren beoordeeld op 145 punten en viel je toen in de vrije sector? Dan is het in 2023 oppassen geblazen. De reden hiervan is dat, iedere keer als je je woning opnieuw verhuurt, je moet voldoen aan het dan geldende puntenaantal. Heb je dus een mutatie in 2023 dan moet jouw woning 149 punten of meer behalen om weer in de vrije sector verhuurd te kunnen worden. Belangrijk is dus om een her-check te doen als je hierover twijfelt. Voldoe je niet aan het aantal punten dan valt jouw woning in de sociale sector en kan de huurder dus de aanvangshuurprijs bij de huurcommissie laten toetsen. 

 

Extra huurpunten

Een tip om de huurpunten omhoog te krijgen is de WOZ-beschikking aanvechten zodra deze op de mat valt. Schommelt jouw woning net rond de 147 / 148 punten, dan kan het aanvechten zeker resultaat hebben. Het lijkt te omgekeerde wereld, de WOZ-beschikking aanvechten om deze omhoog te krijgen, maar elke punt extra kan in deze markt het verschil maken!

 

Wie is Esther?

drs. Esther Dekker heeft ruim 15 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Met haar bedrijven Fortus Vastgoed, Cube Investment en Max Rental ontwikkelt, koopt, verhuurt en beheert ze beleggingspanden voor beleggers en voor haar eigen vastgoedportefeuille. Door al deze ervaring is Esther een echte duizendpoot in dit vak!

Ook host ze een succesvolle vastgoed podcast met meer dan 100.000 unieke luisteraars. Daarnaast is ze voorzitter van Chepri, het kwalitatieve netwerk voor particuliere beleggers. Je kan Esther volgen op instagram, facebook of linkedin.