Veel verhuurmakelaars en beheerders zullen het herkennen, de drukte rond de eerste van de maand. Tijdens deze dagen vinden veel opleveringen van huurwoningen plaats, zowel nieuwe huurders als huurders die de huurwoning weer verlaten. Belangrijk is, dat u als verhuurder zorgt voor een goede rapportage van deze oplevering. Waarom? Ik leg het u uit!

Wat is een opnamestaat?

Een opnamestaat van de woning is een opname van de staat van de woning ten tijde van de sleuteloverdracht. Dit betekent dat op het moment de huurder een sleutel krijgt van de woning huurder en verhuurder samen de gehele woning doorlopen en de huidige staat van de woning vastleggen. Een goede opname tijdens de incheck voorkomt discussie achteraf als de huurder de woning weer verlaat. Als verhuurder zijnde kunt u dit proces ook uit handen laten nemen door bijvoorbeeld een verhuurmakelaar.

Waar moet ik op letten bij de sleuteloverdracht

Tijdens de sleuteloverdracht legt u, zoals hierboven al beschreven de huidige staat van de woning vast. Dit betekent dat u samen met de huurder de gehele woning naloopt en aanwezige schades en/of gebruikerssporen noteert. Ook is het belangrijk dat u foto’s maakt van deze al aanwezige schades. Als extra tip fotografeer ik zelf ook altijd de gehele ruimte. Verder kijkt u met de huurder ook even naar de waterdruk van de ketel. Is deze nog goed en hoe moet de ketel bijgevuld worden? Dit zijn vaak zaken die huurders niet weten, terwijl het wel hun verantwoording is tijdens de huurperiode. Ook leg ik vaak even aan de huurder uit hoe de apparatuur in de woning werkt. Het is aan te raden van de opnamestaat een rapportage te maken en de huurder voor de opname te laten tekenen. Uiteraard moet u de huurder een kopie van het incheckrapport en de foto’s toesturen.

Waar moet ik allemaal foto’s van maken?

U zult er waarschijnlijk niet zo snel aan denken, maar maak ook foto’s van bijvoorbeeld de binnenkant van de koelkast en de binnenkant van de oven. Ik maak zelf bij een incheck alle kasten en lades open en maak hier foto’s van. Na een jaar weet u vaak niet meer hoe de koelkast of binnenkant van kasten er bij oplevering uitzagen. Door middel van foto’s voorkomt u discussies bij het wel of niet schoon opleveren bij uitcheck. Ook maak ik foto’s van het aantal sleutels dat overhandigd wordt, het is altijd handig om hier foto’s van te hebben omdat u veel dingen na een jaar niet meer weet. Ook dit kan veel discussie achteraf voorkomen.

Een inventarislijst

Verhuurd u de woning gemeubileerd? Zorg dan ook voor een goede en complete inventarislijst. Loop samen met de huurder de gehele inventarislijst na en laat de huurder de inventarislijst tekenen bij oplevering.

Hoe zit het met de meterstanden?

Tot slot, hoe zit het met meterstanden. Of u de woning nu in- of exclusief verhuurd, het is altijd raadzaam om foto’s te maken van de meterstanden op de dag van de oplevering. Maak foto’s van alle meters, dus de energie, gas en watermeter. Heeft u ook een warmtemeter of stadsverwarming? Maak dan ook foto’s van deze meters.

Heeft u meer vragen over het opleveren van uw huurwoning aan huurders? U kunt mij benaderen via linked-in voor meer informatie!