Uitbreiding van de Rotterdamwet
De meeste verhuurders in Rotterdam zijn al bekend met de huisvestingsvergunning als onderdeel van de Rotterdamwet. In de Rotterdamwet zijn o.a. artikelen opgenomen om ervoor te zorgen dat de leefbaarheid in zwakkere wijken beter wordt.
De huisvestingsvergunning en inkomenseis
Artikel 8 van de Rotterdamwet regelt de inkomenseis. Veel beleggers en verhuurders zijn al bekend met deze maatregel. De minimale inkomenseis zorgt ervoor dat alleen mensen met werk (met uitzondering mensen met een ouderdom of nabestaandenpensioen of studiefinanciering) of mensen die langer dan 6 jaar in de regio Rotterdam wonen, in aanmerking kunnen komen voor een woning in bepaalde gebieden.
Screening van de huurder op woonoverlast
De gemeente Rotterdam heeft ervoor gekozen om de Rotterdamwet uit te breiden omdat bovenstaande regel niet afdoende is om de leefbaarheid te verbeteren. Artikel 10 regelt het screenen van de huurder op woonoverlast in het verleden. Deze regel houdt in dat alleen personen die geen verleden hebben met (woon)overlast en crimineel gedrag (antecedenten) in aanmerking kunnen komen voor een woning in een aangewezen gebied. In totaal zijn er 93 straten aangewezen in Rotterdam waar deze regel van toepassing wordt.
Wat betekent dit voor u als verhuurder?
De gemeente Rotterdam zal beginnen met het invoeren van deze regel in 31 straten. Dit gaat gebeuren in de wijken Prins Alexander, Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Hoogvliet, IJsselmonde en Noord. In deze wijken geldt dat huurders een huisvestingsvergunning moeten aanvragen en dat zij gescreend worden op hun woonverleden. Een huurder moet eerst een huisvestingsvergunning hebben voordat hij zijn intrek kan nemen in de woning. Houdt u zich niet aan de regels dan riskeert u een boete.
Voor u als verhuurder is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van het gemeentelijk beleid. Om die reden organiseren wij op 18 januari een masterclass Veilig Verhuren. Tijdens deze masterclass worden de regels die gelden binnen de gemeente Rotterdam besproken.
Vanaf wanneer gaat deze regel in?
Artikel 10 zal per 1 maart 2019 in werking gaan treden.
Relevante links
Wilt u meer weten? Onderstaande links helpen u wellicht verder op weg.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of heeft u vragen over andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.
Geef een reactie