120 miljoen voor huisvesting

Afgelopen maandag is bekend geworden dat bijna de helft van de 260 miljoen, die door het Rijk en de gemeente Rotterdam beschikbaar wordt gesteld, besteedt gaat worden aan huisvesting. Sinds 2011 is er speciale aandacht voor het gebied rondom Rotterdam Zuid. Via het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zijn er speciale initiatieven om Rotterdam Zuid naar een hoger niveau te tillen. Hier schreef ik eerder een blog over.

Regio Deal

Op 3 december jl. is er een regio deal gesloten tussen zeven ministeries en de gemeente. Het doel van deze deal is om de sociale en economische ontwikkeling van Rotterdam Zuid te versnellen. Binnen deze deal komt er dus 120 miljoen vrij voor huisvesting.

Slechte particuliere woningen

Rotterdam kampt met een slechte voorraad van particuliere woonruimte. Daarom trekken bewoners met een hogere opleiding en hoger inkomensniveau weg uit de wijk. Dit komt niet ten goede van de sociale en economische ontwikkeling. De problemen concentreren zich op de wijken: Feijenoord, Afrikaanderwijk, Bloemhof, Hillesluis, Oud-Charlois, Carnisse en Tarwewijk.

Maatregelen

De gemeente Rotterdam zal een aantal maatregelen gaan nemen om de woningvoorraad van particuliere woningen te verbeteren. Dit zijn onder andere:

  • Een meerjarig investeringsprogramma voor sloop en nieuwbouw;
  • Een meerjarig investeringsprogramma voor kluswoningen en het samenvoegen van woningen;
  • Investeringen in de woonomgeving zoals buitenruimten, winkelstraten en voorzieningen.

Plan van aanpak

Om alle plannen mogelijk te maken wordt er gekeken naar een vereenvoudiging van de Onteigeningswet. Er wordt ook nagedacht over bijvoorbeeld een zelfbewoningsplicht voor nieuwe kopers. Dit om speculatie met woningen in Rotterdam Zuid te voorkomen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of heeft u vragen over andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.