Voorkom Spookbewoning

Vorige maand heeft de politie in de gemeente Rotterdam een grootschalige controle gehouden op spookbewoning. Tijdens deze controle werden duizenden euro’s aan contanten en verdovende middelen gevonden in luxe appartementen in woontorens in het centrum van Rotterdam.

Spookbewoning is een term die we steeds vaker horen. Maar wat is het precies, waar gebeurt het en misschien wel nog belangrijker, hoe voorkomt u het? Ik vertel het u in deze blog.

Spookbewoning

Spookbewoning is een benaming voor appartementen die niet of nauwelijks bewoond zijn en waar meestal niemand ingeschreven staat, maar waar wél criminele activiteiten plaatsvinden. Meestal gaat het om drugs gerelateerde activiteiten.

Waar gebeurt het?

Met name luxe gemeubileerde appartementen in het centrum van Rotterdam zijn favoriet. De reden hiervan is dat luxe gemeubileerde appartementen in de verhuur, impliceren dat er een expat woont die niet vaak thuis is. Ook heeft een appartement in een woontoren een hoge mate van ‘anonimiteit’. Parkeren kan bijvoorbeeld in de parkeergarage en men kan direct met de lift naar boven zonder gezien te worden.

Hoe gebeurt het?

Door gebruik te maken van malafide makelaars die een zogenaamde inhuur constructie hanteren, kunnen deze appartementen vrij makkelijk gehuurd worden. De ‘onderhuurder’ wordt vaak als ‘expat’ omschreven. U als eigenaar worden zeer hoge huurpenningen geboden. Het is niet ongebruikelijk dat de huur 6 tot 12 maanden in contanten vooruit betaald wordt. Hierdoor lijkt het extra aantrekkelijk om aan deze ‘expat’ te verhuren. De ‘makelaar’ is in dit geval een tussenpersoon die de woning inhuurt via zijn bedrijf en soms op persoonlijke titel. Wie de uiteindelijke bewoner wordt is vaak niet bekend. Zolang er nog genoeg verhuurders hun appartement willen verhuren, zonder volledig dossier, is er de mogelijkheid om dit soort constructies toe te blijven passen door malafide verhuurmakelaars.

Wat zijn de consequenties voor u als verhuurder

De gemeente Rotterdam en de politie treden steeds straffer op tegen verhuurders die hun appartement verhuren aan bovengenoemde doelgroep. Ongeacht of de verhuurder hier wel of niet bewust aan meegewerkt heeft. De verhuurder is uiteindelijk eindverantwoordelijke. Op die manier wordt er ook naar de zaak gekeken. De meeste overtredingen worden behandeld onder de ‘Opiumwet’ die de gemeente de mogelijkheid geeft een pand voor een bepaalde tijd te sluiten.

Slot op de deur

Denk hierbij aan een periode van 9 tot 12 maanden. Hierbij gaat er letterlijk een slot op de deur en heeft de verhuurder geen toegang meer tot het object. Ook krijgt de verhuurder een bestuurlijke boete opgelegd ten hoogte van minstens € 4000,00. Ten slotte wordt u binnen de database van politie en de gemeente als ‘malafide verhuurder’ opgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat als er later nog 1 voorval zich voordoet u kunt rekenen op nog strengere maatregelen.

Hoe kunt u het als verhuurder voorkomen?

Spookbewoning kan voorkomen worden door altijd te verhuren aan de eindgebruiker en niet aan een tussenpersoon die zich voordoet als ‘makelaar’ of ‘relocation bedrijf’. Zorg er ook voor dat u een dossier van de makelaar ontvangt zodat u zelf ook daadwerkelijk stukken ziet van een huurder. Hierdoor kunt u zelf meekijken bij het screeningsproces van een kandidaat. Let er ook op dat uw makelaar controleert op GBA inschrijving van de huurder.

Het beste is om met een gecertificeerde verhuurmakelaar te werken. VBO-makelaars zijn verplicht om te werken met Huurcheck. Hierdoor weet u als verhuurder zeker dat er een goede dossiervorming is. U heeft tevens de mogelijkheid uw vastgoed te verzekeren. Ten slotte kunt u nakijken of u voldoet aan de regels van ‘goed verhuurderschap’ van de gemeente Rotterdam. Door deze richtlijnen te volgen kan u veel ellende bespaart blijven.

De volgende artikelen kunnen ook interessant zijn

Verhuren in Rotterdam? Zorg dat u voldoet aan de richtlijnen

Goed verhuurderschap volgens de gemeente Rotterdam

Artikel vanuit de politie op 15 juni 2018: “Verdovende middelen en cash gevonden bij controle spookbewoning politie”

Artikel vanuit NOS op 19 april 2018: “Politie start offensief tegen ‘spookbewoning’ door criminelen

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.