Zaterdag is het weer zover. De Nationale Open Dag. De dag om een aantal woningen vrijblijvend en zonder afspraak te bezichtigen. Ik geef je een aantal tips om deze dag goed te benutten en op welke punten je moet letten bij de bezichtiging van een woning

Wees voorbereid

Zorg dat u, voordat u een selectie gaat maken van de panden die u wilt bezichtigen, weet aan welke doelgroep u wilt gaan verhuren. Die doelgroep bepaalt namelijk al voor een groot gedeelte in welke wijk u een woning aan wilt gaan kopen. Bedenk ook vooraf wat voor soort object u aan wilt kopen als belegging. Een kluspand, of toch liever een nieuw appartement? Stel als u woningen gaat selecteren een lijstje op met criteria en houdt deze in uw achterhoofd. Het helpt u om bij uw doel te blijven en gericht te zoeken.

Checklist

Maak van tevoren thuis een checklist per appartement. Dit helpt u om systematisch door een woning te lopen en niet af te dwalen bij misschien wel het leuke uitzicht of die mooie vloer. U wilt immers ook even checken of de kozijnen goed zijn en van welk bouwjaar de cv-ketel is. Op deze checklist maakt u puntsgewijs een overzicht van de woning. Per kamer kunt u ter plekke aankruisen wat er wel en niet aanwezig is en in welke staat dit is. Dit is ook makkelijk als u achteraf thuis nog een huurprijscheck wilt doen. Ook kunt u globaal beschrijven welke zaken er opgeknapt moeten worden. Later kunt u hier een schatting van maken en zo bepalen hoeveel u maximaal voor een woning wilt bieden om het door u gewenste rendement te behalen.

Waar moet u op letten?

Een woning die er strak uitziet wordt in de regel het snelste verhuurd tegen een goede huurprijs. Met strak bedoel ik: afgewerkte wanden, een goede vloer, nette keuken en badkamer, cv-ketel en dubbel glas. Is dit niet aanwezig in een woning dan zijn dit dus de renovatiepunten. Verder check ik altijd de berging, hoe ziet deze eruit? Is het netjes of een verzamelplaats voor afval en grofvuil. Dit zegt ook veel over de rest van de bewoners. Tevens is de uitstraling van het portiek belangrijk. Is het opgeruimd? Zijn er geen schades? Tot slot kijk ik altijd naar de gevel aan de voor en achterkant. Zitten hier scheuren in ja of nee en hoe ziet het voegwerk eruit?

Welke stukken vraagt u op?

Als u echt veel interesse heeft in een woning, vraag dan altijd de VVE stukken op. Kijk hoe een VVE ervoor staat. Hoeveel geld hebben ze in kas en hoe ziet het MJOP eruit?

Als u alle punten in kaart heeft gebracht en u bent nog steeds enthousiast over de woning dan is mijn laatste advies om snel een goed bod uit te brengen. De markt gaat snel maar als u het slim en efficiënt aanpakt dan is er nog genoeg moois te koop!

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.