Verhuurt u een appartement in een groot of een klein complex? Dan heeft u bijna altijd met een Vereniging Van Eigenaars te maken. De naam zegt het eigenlijk al. De VvE is een vereniging van eigenaren die gezamenlijk zorgen voor het (groot) onderhoud van het complex

VVE bijdrage

Alle eigenaren van een appartement in een complex betalen maandelijks een vast bedrag. Dit wordt de VvE bijdrage genoemd. Van deze bijdrage wordt onder andere het (groot) onderhoud betaald. Hierbij moet u denken aan het zemen van de ramen, schoonhouden van het portiek en portiekverlichting. Maar met de maandelijkse bijdrage spaart de organisatie ook voor groot onderhoud zoals het reinigen van de gevel, vervangen van kozijnen of het vervangen van daken.

VVE en verhuur

Als u een object aan wilt kopen voor de verhuur of u wilt uw eigen woning tijdelijk verhuren dan is het raadzaam om het reglement van de VvE hierop na te slaan. Het komt namelijk wel eens voor dat in het reglement opgenomen is dat de woning niet verhuurd mag worden. Ook komt het regelmatig voor dat huurders een reglement moeten tekenen van de VvE. Uiteraard is het altijd raadzaam om de contactgegevens van de huurders door te geven aan de Vereniging van Eigenaars

Meer jaren Onderhoudsplan (MJOP)

De MJOP is een rapport waarin precies beschreven staat wanneer welk onderhoud uitgevoerd moet worden. Ook is hierin opgenomen wat de kosten hiervan zullen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de VvE’s te weinig spaart. Daarom wil de overheid dat elke VvE verplicht een minimale reservering doet per jaar voor de onderhoud van het gebouw. Deze regeling gaat in per januari 2018. Meer informatie over dit onderwerp kunt u hier lezen.

Vastgoed aankopen en VVE

Bent u van plan een appartement aan te kopen voor de verhuur? Bekijk dan altijd de Vereniging van Eigenaars stukken. Deze stukken kunt u makkelijk opvragen bij de makelaar. Ik adviseer u in ieder geval de meest recente begroting, jaarrekening, reglement en MJOP te bekijken. Ook is het handig om expliciet na te vragen of bepaalde zaken aan groot onderhoud al gepland staan. Denk hierbij aan het vervangen van kozijnen. Tevens is het goed te bekijken of de VvE bijdrage in de aankomende jaren wellicht gaat stijgen. Dit heeft uiteraard weer een gevolg voor uw rendement.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.