Als u uw woning wilt gaan verhuren is het belangrijk dat u zich aan de regels houdt. Dit kunnen regels zijn die te maken hebben met huurrecht, omgevingsrecht of gemeentelijk beleid. In deze blog neem ik u mee in de basis van het huurrecht.

Huurrecht is dwingend recht

Er zijn twee soorten ‘recht’ te onderscheiden, dwingend recht en regelend recht. Binnen regelend recht hebben partijen de mogelijkheid om zelf afspraken te maken. Indien zij dit niet doen, zijn de regels zoals in het wetboek beschreven van toepassing. Bij dwingend recht is deze ruimte er niet en is het wetboek altijd bindend.

Huurrecht is dwingend recht. Dit betekent dat er binnen het huurrecht eigenlijk weinig tot geen ruimte is om een naar eigen inzicht afspraken te maken met een huurder. Alle regels met betrekking tot het huren en verhuren van een woning staan in de wet beschreven. Wilt u als verhuurder afspraken met een huurder maken die van de wet afwijken en deze vastleggen in een huurovereenkomst? Dan zal het recht zoals dat in ons wetboek beschreven staan altijd bindend zijn. Ons huurrecht is voor het grootste gedeelte terug te vinden in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Hoe weet ik zeker dat mijn huurovereenkomst juist is?

Als u met een gecertificeerde verhuurmakelaar werkt mag u ervan uit gaan dat zij werken met huurovereenkomsten die door de branchevereniging zijn afgegeven. Deze huurovereenkomsten zijn door juristen opgesteld en nagekeken. Ook werken veel makelaars met het bekende ROZ model opgesteld door de Raad van Onroerende zaken.

Laat u goed voorlichten voordat u vastgoed koopt of verhuurt

Wilt u gaan beleggen in vastgoed of wilt u uw woning tijdelijk gaan verhuren? Zorg er dan voor dat u zich goed voor laat lichten zodat u later niet voor nare verrassingen komt te staan. Zo is het belangrijk dat u de juiste regels toepast op de vorm van verhuur die u voert. Voor het verhuren van kamers zijn bijvoorbeeld andere regels en huurcontracten van toepassing dan op het verhuren van woonruimte. Ook moet u er rekening mee houden dat u geen afspraken maakt die anders zijn dan in de huurwet beschreven. Uw verhuurmakelaar kunt u hier goed over voorlichten.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.