Gaat u tijdelijk in het buitenland werken? Dan is het wellicht een goed idee om uw koopwoning tijdelijk te verhuren. In Rotterdam wordt de expat markt steeds groter. De vraag naar gemeubileerde tijdelijke woonruimte neemt daarom enorm toe. Een win-win situatie dus! Uiteraard wilt u dat tijdens u afwezigheid alles met betrekking tot uw woning goed geregeld is. Daarom hierbij een aantal belangrijke tips

Zorg voor het juiste huurcontract

Gaat u tijdelijk naar het buitenland en wilt u tijdens deze periode uw woning verhuren, zorg dan dat u het juiste huurcontract afsluit. De huurwet kent huurcontracten die speciaal voor dit doeleinde ontwikkeld zijn. Het zogenaamde ‘diplomaten’ huurcontract. Dit huurcontract geeft u de ruimte om uw woning voor een tijdelijke periode te verhuren. Tevens biedt het ruimte om eventueel de huurperiode te verlengen met dezelfde huurder. Een mogelijkheid die een normaal huurcontract voor bepaalde tijd met een maximum van 2 jaar niet toelaat. Laat u goed voorlichten door een erkende verhuurmakelaar.

Zorg dat alles in uw woning functioneert

Niets zo vervelend dan op afstand allemaal technische zaken rondom uw woning te moeten regelen. Zorg dus dat voordat u weggaat alles in uw woning goed nagekeken is en werkt. Maak een duidelijke inventarislijst en zorg ervoor dat gebruiksaanwijzingen op een logische plaats liggen, zodat ze voor een huurder makkelijk terug te vinden zijn. Hebben bepaalde zaken een bijzondere gebruiksaanwijzing? Zorg dan dat u hiervan een duidelijke beschrijving maakt.

Zorg dat beheer in Nederland goed geregeld is

Net zoals de technische zaken is het minstens zo belangrijk dat de financiële administratie rondom uw woning goed geregeld is. Denk hierbij aan de huurincasso’s, debiteurenbeheer en eventuele betalingen aan vve’s. Het kan handig zijn om deze zaken uit te besteden aan een beheerder. Omdat een beheerder vaak vanuit Nederland werkt zit deze korter op de huurder waardoor een eventuele huurachterstand eerder opgelost kan worden.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.

 

Relevante artikelen: