Als verhuurder van woonruimte in Rotterdam is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren over de huurprijs die u aan een huurder mag vragen. In mijn eerdere blog ‘huurprijs bepalen’ ben ik al kort ingegaan op de puntentelling. In deze blog gaan we dieper in op deze materie.

Hoe kan ik het aantal punten voor mijn woning berekenen

Via huurprijscheck en puntentelling van de huurcommissie kunt u op een eenvoudige manier de punten van uw te verhuren woning berekenen. Met dit online formulier kunt u gemakkelijk de maximale huurprijs bepalen voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte. U beantwoord verschillende vragen over de woning en aan het einde berekent het systeem automatisch het aantal punten én de bijbehorende maximale huurprijs. Super handig tool dus!

Wat heb ik nodig om het formulier in te kunnen vullen?

Om het formulier soepel in te kunnen vullen is het altijd handig om de volgende zaken bij de hand te hebben:

  • Plattegrond met maatvoering van de woning
  • WOZ waarde
  • Energielabel
  • Aanwezige apparatuur keuken
  • Aanwezige apparatuur badkamer
  • Eventuele investeringsbedragen vanuit renovaties

Wat kan ik doen om de maximale huurprijs te verhogen

Haalt uw huurwoning net het aantal punten niet om een geliberaliseerd huurcontract af te kunnen sluiten, dan kunt u de volgende zaken eventueel aanpassen om het aantal punten te verhogen:

  • Een aanrechtblad van minimaal 2 meter. Maar let op! De ingebouwde kookplaat mag niet meegenomen worden in de meting. De wasbak wel. Een aanrechtblad van minimaal 2 meter levert 7 punten op.
  • In de badkamer een afzonderlijke bad & douche levert eveneens 7 punten op
  • luxe aanpassingen in de badkamer en keuken zoals div. inbouw apparatuur en/of een designradiator in de badkamer
  • Het energielabel; het energielabel is eigenlijk hét onderdeel waarbij u veel extra punten kunt verdienen. Hoe hoger het energielabel hoe meer punten. Koopt u een woning uit bijv. bouwjaar 1960 dan heeft deze vaak een energielabel E. Maar de woning heeft bijvoorbeeld wel kunststof kozijnen, dubbel glas en een HR cv ketel. Het zal dan zeker lonen om uw energielabel te laten herkeuren.

De puntentelling berekenen voordat u een woning aankoopt als belegging

Bent u van plan een woning aan te kopen als belegging dan is het handig om vooraf onderzoek te doen naar de maximale huurprijs. Vaak kunt u op Funda de plattegronden van woningen vinden en staan afmetingen van in de object tekst beschreven. Aan de hand van de foto’s kunt u bekijken welke apparatuur er allemaal in de keuken en badkamer aanwezig is. Op die manier kunt u vooraf al een goede inschatting maken van de huurprijs.

Welk risico loop ik als ik meer huur vraag dan de maximale huurprijs

Komt het aantal punten boven de maximale huurprijs uit (€ 710,68) dan bent u vrij om de hoogte van de huurprijs te bepalen. Maar komt de huurprijs niet boven die grens en vraagt u toch meer huur dan de maximaal wettelijke huurprijs dan loopt u wel risico. Een huurder heeft het recht om binnen 6 maanden na het sluiten van de huurovereenkomst de huurprijs te laten toetsen door de huurcommissie. Komt er uit het onderzoek dat u teveel huur vraagt dan moet u het verschil terug betalen. Na 6 maanden vervalt dit recht Maar let op! Maakt u gebruik van het huurcontract voor bepaalde tijd van maximaal 2 jaar dan heeft de huurder tot maximaal 6 maanden na afloop van het contract het recht om de huurprijs te laten toetsen.

Voor meer informatie verwijs ik u door naar de volgende websites:

https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/huurprijscheck-en-puntentelling/

https://www.huurcommissie.nl/onderwerpen/huurprijs-en-punten/

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen op het gebied van verhuur, beheer of vastgoedbelegging? Neem dan contact met mij op, ik help u graag! Ook kunt u mij volgen via facebook of linkedin.