Richtlijnen Goed Verhuurderschap

Vorige week organiseerde ik de Max Masterclass ‘Goed Verhuurderschap Gemeente Rotterdam ’. Dit thema hebben we gekozen omdat de gemeente Rotterdam steeds vaker verhuurders verantwoordelijk houdt voor misstanden in huurwoningen. Om die reden is het belangrijk dat u als verhuurder weet hoe u moet verhuren volgens de richtlijnen van de gemeente Rotterdam . Ook al schakelt u een makelaar in die alles voor u regelt, dan nog bent u uiteindelijk verantwoordelijk als er iets gebeurd in uw huurwoning. Een goede basiskennis van verhuur is dus zeker essentieel.

Een goed dossier begint bij een goede screening

Ik kan het niet vaak genoeg blijven herhalen. Een goede professionele screening is vaak het halve werk. Een goede screening bestaat uit ten minste 3 onderdelen:

  1. Verzamelen van relevante stukken
  2. Nabellen van de werkgever en indien mogelijk vorige huurbaas
  3. Creditcheck en ID check

Een gecertificeerde makelaar kan een screening professioneel voor u verzorgen. Een makelaar heeft vaak toegang tot portalen waar u als particuliere verhuurder geen toegang tot heeft. Maak daarom gebruik van deze expertise om uw eigen dossier veilig te stellen.

Zorg er als verhuurder wel voor dat u inzicht krijgt in de stukken van de huurder zodat u zelf ook e.e.a. na kunt kijken.

Controleer of uw vastgoed gebruikt wordt als woning

Vanuit de gemeentelijke wet – en regelgeving bent u als verhuurder verplicht te controleren of uw vastgoed daadwerkelijk gebruikt wordt als woning. De manier waarop u dit moet doen wordt verder niet besproken. Wel moet u ervoor zorgen dat u een logboek bijhoudt van de inspecties en van de afspraken die u met de huurder maakt.

Zorg voor een werkende CV en werkende elektra installatie

De gemeente Rotterdam vindt dat u als verhuurder moet zorgen voor een goed werkend CV en goed onderhouden elektra installatie. Dit betekent dat u voordat u de woning gaat verhuren deze onderdelen moet laten keuren. Daarna moet u ervoor zorgen dat u tijdens de huurperiode deze installaties goed onderhoudt.

Verantwoordelijkheden voor de verhuurder

U bent als verhuurder dus verantwoordelijk voor wat er in de huurwoning gebeurt. Uit bovenstaande punten blijkt dat verhuren bijna een aparte bezigheid is naast wellicht wel u werk. Waarschijnlijk besteedt u veel werk uit aan beheerders of makelaars. Het is dan goed te weten dat u op bovenstaande punten moet letten als u de werkzaamheden rondom uw verhuur en beheer uitbesteedt.

De volgende links kunnen voor u interessant zijn:

Huursector slaat de handen ineen voor goed verhuurderschap

voorbeelden voor goed verhuurderschap

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.