Huurder gezocht! Hoe selecteer je de juiste?

Met ruim 300 aanvragen per dag beschikken wij als vastgoed professionals inmiddels over een goed ontwikkelde radar als het gaat om het selecteren van de juiste huurders. Maar hoe kan je dat als vastgoedbelegger ook leren?

 

Werk samen met een makelaar

Ik zou beleggers altijd aanraden om te werken met een goede verhuurmakelaar. Niet omdat wij zelf deze diensten ook aanbieden maar puur om de ervaring die verhuurmakelaars hebben. Waarom het wiel opnieuw uit willen vinden als je een ruime keus hebt uit verhuurmakelaars die jou van dienst kunnen zijn?

Een verhuurmakelaar doet een hoop voorwerk, zoals een eerste selectie en de gehele screening. Zorg wel dat je de juiste verhuurmakelaar vindt! Hoe je dat doet lees je in dit artikel dat ik eerder schreef.

 

Een huurder selecteren, waar let je op?

Motivatie

Wat is de motivatie van de kandidaat? Waarom wil de huurder dit pand huren en wat maakt de deze persoon tot de juiste huurder? Aan de motivatie kan je al snel beoordelen of het verhaal van de huurder plausibel is.

Het financiële plaatje

Bij de selectie draait het uiteindelijk ook om de vraag of de huurder de gehele huurperiode de huur kan voldoen. Hoe stabiel en toereikend is het inkomen? Let er hierbij op of een huurder een tijdelijk of een vast contract heeft, of dat de huurder bijvoorbeeld voor een uitzendbureau werkt.

Als inkomenseis kan je ongeveer 2,5 tot 3 keer de jaarhuur in acht houden, dan mag je ervan uitgaan dat een huurder naast de vaste lasten nog genoeg geld heeft om rond te kunnen komen.

Garantstellers

Het komt wel eens voor dat je een huurder treft met een goede motivatie en een vaste baan, maar dat het inkomen net niet toereikend genoeg is. In dat geval kan de kandidaat een garantsteller aandragen. Een garantsteller is iemand die de huur betaalt op het moment dat de huurder hier niet meer toe in staat is. Zorg er wel voor dat de garantsteller altijd een familielid is.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan ook de podcast die ik hierover opnam!

Wie is Esther?

drs. Esther Dekker heeft ruim 15 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Met haar bedrijven Fortus Vastgoed en Max Rental koopt, verhuurt en beheert ze beleggingspanden voor beleggers. Ook host ze een succesvolle vastgoed podcast met meer dan 50.000 unieke luisteraars. Daarnaast is ze voorzitter van Chepri, het kwalitatieve netwerk voor particuliere beleggers. Je kan Esther volgen op instagram, facebook of linkedin.

 

 

Door |2021-08-10T08:10:29+02:00augustus 10th, 2021|Verhuren|0 Reacties

Share This Story, Choose Your Platform!

Over de auteur:

Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de vastgoedwereld. Als Master of Science (MSc) kreeg ik de kans om meer dan een jaar lang onderzoek te doen naar huisvestingsbeleid in Nederland. Huisvestingswetten, huisvestingsverordeningen, vergunningen ect. Niets is mij vreemd in deze dynamische markt. Lees meer

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant