50796936_2229513810433809_984335315160268800_nPresentatie op de Saxion University

Afgelopen week mocht ik op de Saxion University een presentatie geven over Blockchain en vastgoed. Tijdens deze presentatie werd weer eens duidelijk waarom het nodig is dat Blockchain technologie geadopteerd wordt in de vastgoedmarkt.

 

Problemen in de vastgoedmarkt

In de dagelijkse praktijk van het vastgoed aankopen kunnen wij de volgende 4 problemen definiëren:

  • We zijn altijd afhankelijk van een derde v.w.b. informatie;
  • De processen zijn niet transparant;
  • De processen zijn niet efficiënt;
  • De betrouwbaarheid van informatie is moeilijk te verifiëren.

Het gevolg

Het gevolg van deze problemen is dat particuliere beleggers verkeerde aankopen doen, dit omdat we eigenlijk geen goede beoordeling kunnen maken van het vastgoed. Ook maakt het processen zeer langzaam. Omdat particuliere beleggers de brei aan informatie niet altijd evengoed kunnen doorgronden, hebben zij de expertise van een tussenpersoon nodig. Dit maakt het investeren in vastgoed soms ook nog eens onnodig kostbaar, en daarom alleen toegankelijk voor een klein gedeelte van de samenleving.

De belangrijkste kenmerken van Blockchain

Om goed te kunnen begrijpen waarom Blockchain zo’n goede technologie is, is het belangrijk om de 4 belangrijkste aspecten van Blockchain te benoemen:

  • Decentraal netwerk
  • Transparant
  • Betrouwbaar
  • Efficiënt

Blockchain als oplossing

Blockchain vervangt eigenlijk het menselijk vertrouwen voor digitaal vertrouwen. Daarnaast is het netwerk decentraal. Dat betekent dat iedereen die deelneemt in het netwerk eigenaar is. De data die in de Blockchain staat wordt dus niet gestuurd door een hogere macht die invloed op de data uit kan oefenen. Alle deelnemers in het netwerk moeten consensus hebben over de informatie voordat deze op de Blockchain komt. Dit maakt de informatie die op Blockchain staat dus heel betrouwbaar. De processen worden hierdoor transparant en efficiënt.

Het gevolg van het gebruik van Blockchain

Door Blockchain als technologie in processen in te voeren worden processen transparant en betrouwbaar. Een consument kan veel beter zelf beoordelen of een project waaraan het wil deelnemen ook daadwerkelijk de moeite waard is, én of beloofde activiteiten ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Dit zien we niet alleen terug in het vastgoed, maar ook bijvoorbeeld in de voedselindustrie waar de gehele weg van een biologische koffieboon gevolgd kan worden.

Doordat een gebruiker zelf in lead is, hoeven er minder tussenpersonen betrokken te worden en dat maakt processen sneller en goedkoper. Vastgoed fondsen kunnen bijvoorbeeld hun instapmodellen verlagen. Daardoor kan investeren in vastgoed ook mogelijk gemaakt worden voor mensen met een kleiner budget.

Meer weten over investeren in vastgoed via Blockchain? Op 1 februari geef ik een Masterclass over dit onderwerp. Inschrijven kan nog via deze link

Meer lezen over Blockchain?

Waarom is innovatie in de vastgoedsector nodig?

Transparantie Blockchain en vastgoed

Blockchain dé toekomst voor de vastgoedmarkt

Blockchain, digitalisering van de vastgoedmarkt en onweerlegbaarheid

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.