Blockchain en digitalisering

Vastgoed is een van de meest veilige beleggingen om uw vermogen in te beleggen. Toch zijn processen in de vastgoedmarkt nog vrij ouderwets en soms ronduit traag. Juist als we kijken naar de huidige maatschappij en zeker de komende generaties dan kunnen we niet anders dan beamen dat digitalisering een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Juist een nieuwe technologie als Blockchain kan in de vastgoedmarkt een mooie rol vervullen.

Waarom Blockchain gebruiken in de vastgoedmarkt?

Een belangrijk aspect van Blockchain is de onweerlegbaarheid. Omdat Blockchain een decentraal netwerk is, zijn we allemaal ‘eigenaar’ en beschikken we allemaal op hetzelfde moment over de meest recente informatie. We zijn dus niet afhankelijk van een centrale autoriteit die bepaalt welke informatie wij wel of niet mogen krijgen.

De onweerlegbaarheid van benodigde informatie

Stelt u zich eens voor dat u een beleggingsobject wilt kopen. In de huidige markt krijgen we dan informatie opgestuurd over een bepaald object. We weten vaak niet of deze informatie wel volledig is én of de informatie daadwerkelijk klopt. Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract. Is het huurcontract dat we ontvangen wel de meest recente. Woont die betreffende huurder wel in het appartement? Allemaal facetten die we op dit moment niet kunnen controleren.

Als deze informatie op de Blockchain staat dan is de informatie vastgelegd in een block. Een stukje van de ketting in de gehele database. Voordat zo’n block verzegeld wordt met een unieke code wordt eerst gecontroleerd of de informatie klopt. Iedereen die aanwezig is op de betreffende Blockchain kan op die manier zien dat de informatie inderdaad juist is.

Niet alleen beter investeren maar ook sneller

De vastgoedmarkt is bij uitstek een markt waar we willen handelen met partijen die we niet zo goed kennen. Een technologie zoals Blockchain is dan bij uitstek een goed hulpmiddel om ervoor te zorgen dat we handel kunnen drijven met partijen die we niet kennen en om die reden ook niet vertrouwen.

Voor de toekomst betekent dit dat we veel betere keuzes kunnen maken over een investering. Nu is de kans aanwezig dat u onder de druk van de markt of concurrerende beleggers een keuze maakt op soms halve informatie. Soms komen er dan onvoorziene kosten bij omdat bijvoorbeeld het dak niet goed is.

Als u over alle relevante informatie kunt beschikken én u kunt er ook nog eens van op aan dat de informatie juist is, kunt u als belegger een betere en snellere beslissing maken als het gaat om het doen van een investering.

De digitale wereld is dichterbij dan u denkt

Blockchain een ver van u bed show? Welnee, het is juist dichterbij dan u denkt! Op dit moment zijn er tal van initiatieven. Benieuwd naar zo’n initiatief? Kijk dan eens op Dominium.me, dit is een internationaal platform waarbij vastgoedfinancieringen, vastgoedbeheer en aanbieden van vastgoed gedecentraliseerd wordt met behulp van Blockchain technologie. De toekomst is dichterbij dan u denkt!

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of LinkedIn.