Eén van de redenen dat vastgoed zo’n goede investering is, is de mate van controle die u er als belegger zelf op heeft. Door die grote controle heeft u zelf de touwtjes in handen om snel waarde toe te voegen aan het vastgoed dat u aankoopt. Een ideale manier dus om uw vermogen snel te laten groeien.

Waarde toevoegen door verduurzamen

Op het moment dat u een pand aankoopt met een laag energie label is het ten zeerste aan te raden geld vrij te maken voor het verduurzamen van de woning. Door uw investeringsobject te verduurzamen zorgt u voor een beter label. Uit ervaring zien wij dat de meeste werkzaamheden liggen op de volgende gebieden:

  • Nieuwe hoog rendement CV-ketel
  • Isoleren van de muren grenzend aan buitengevel
  • Indien de woning op de bovenste etage ligt isoleren van het plafond
  • HR++ glas

Het voordeel van een goed energie label

Als u het energielabel van uw beleggingspand kunt verhogen snijdt het mes aan 2 kanten.

Waardestijging

Door duurzame investeringen aan uw beleggingsobject te doen verhoogt u de waarde van uw pand. Een hogere waarde is mooi meegenomen op het moment dat u de woning wilt herfinancieren. Een hogere waarde van de woning draagt bij aan een hogere loan to value (LTV). Uiteindelijk kunt u dus meer lenen bij de bank.

Hogere huurprijs

Een A label geeft in de puntentelling van de huurcommissie 32 punten. Door dit hoge aantal punten heeft u al snel genoeg punten om de woning naar de vrije sector te krijgen. Heeft u eenmaal genoeg punten voor de vrije sector, dan bent u vrij om de huurprijs te vragen die u zelf wilt, zonder dat u het risico loopt dat uw huurders naar de huurcommissie stappen.

Waarde in verhuurde staat

Een laatste voordeel is de zogenaamde waarde in verhuurde staat. Dit is de waarde waar de banken naar kijken op het moment dat zij een pand gaan herfinancieren. Bij de waarde in verhuurde staat kijken banken naar de huur volgens de puntentelling. Op het moment dat de woning in de vrije sector is, kunt u meer huur vragen waardoor de waarde in verhuurde staat ook hoger wordt. Hierdoor wordt uiteindelijk ook de LTV bij de bank hoger.

Toestemming van de VvE

Bij verduurzamen is al snel de gedachte dat hier toestemming van de VvE voor nodig is. De meeste werkzaamheden die gedaan moeten worden, kunnen echter uitgevoerd worden zonder toestemming van de VvE. Uiteraard kan het de moeite waard zijn om in de MJOP van de VvE te bekijken of er plannen zijn in het kader van verduurzamen in de toekomst. Dit is met name van toepassing bij grote ingrepen zoals zonnepanelen of kunstof kozijnen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.