Verhuurt u woningen? Dan heeft u wellicht wel eens te maken gehad met de huurcommissie. Of wellicht heeft u er wel eens over gehoord. Wat de huurcommissie precies is en hoe het werkt, vertel ik u in dit artikel.

De huurcommissie

De huurcommissie is een landelijk orgaan en helpt huurders en verhuurders door o.a. voorlichting te geven, onderzoek te doen, te bemiddelen bij een conflict of indien nodig, een uitspraak te doen over het conflict dat bindend is.

Puntentelling

De huurcommissie is in Nederland misschien nog wel het meest bekend om de puntentelling. Dit is een systeem waarmee u het aantal punten van uw beleggingsobject kunt berekenen. Het aantal punten staat gelijk aan een bepaalde huurprijs die u mag vragen voor de woning. De puntentelling wordt door huurders vooral gebruikt om huurverlaging af te dwingen.

Onderhoud

Maar huurders en verhuurders kunnen zich ook richten tot de huurcommissie als er gebreken in de woning geconstateerd worden. De huurcommissie kan in dat geval een tijdelijke huurprijsverlaging afdwingen totdat de verhuurder het gebrek heeft verholpen. Het moet hier wel gaan om ernstige gebreken die ook daadwerkelijk de verantwoordelijkheid van de verhuurder zijn.

Kleine reparaties

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor al het groot onderhoud in de woning. Kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder. Als verhuurder kunt u besluiten het klein onderhoud voor de huurder uit te voeren. Een belangrijke reden om dit te doen kan zijn dat u zelf de kwaliteit van de reparaties wilt bewaken. In dit geval kunt u de kosten hiervan door berekenen in de servicekosten.

Huurverhoging na woningverbetering

Huurders en verhuurders kunnen de huurcommissie ook inschakelen wanneer zij het niet eens worden over de huurverhoging na woningverbetering. Een woning wordt verbeterd als er meer voorzieningen aangebracht worden waardoor het woongenot van de huurder stijgt. Denk hierbij aan een extra toilet, cv of dubbel glas.

U mag als verhuurder de huur alleen verhogen wanneer u dit vooraf met de huurder overeen bent gekomen en wanneer de verbetering daadwerkelijk tot meer comfort leidt. Het vervangen van bestaande faciliteiten wordt niet als woningverbetering beschouwd.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.