De afgelopen dagen verschenen er meerdere artikelen over de veranderende verhuurmarkt tijdens deze coronacrisis. Desalniettemin is er nog steeds vraag naar huurwoningen. Wel zien we als verhuurmakelaar dat de dynamiek van de markt veranderd is. Waar voorheen de huurders bijna over elkaar heen vielen voor elke huurwoning, zien we nu een duidelijk verandering ontstaan.

Coronacrisis: meer woningen te huur

Pararius zag een stijging in het aantal te huur staande woningen. In de praktijk zien wij ook een stijging in het aantal huurcontracten dat opgezegd wordt. Waar in het begin vooral veel expats en internationale huurders terugtrokken naar hun thuisland, zien we nu ook dat scheidingen of ontslag een reden is voor opzegging.

Waar is de meeste vraag naar huurwoningen?

In het middensegment zien we dat er nog steeds veel vraag is naar huurwoningen. Huurwoningen tussen de € 750,- tot € 900,- die strak afgewerkt zijn, worden nog steeds vlot verhuurd tijdens deze coronacrisis. Met een strakke afwerking wordt bedoeld: een nette vloer, de wanden netjes strak afgewerkt en een nette en strakke keuken-badkamer.

Stagnerende vraag naar huurwoningen

Waar we de vraag zien stagneren is in de gemeubileerde woningen en het duurdere segment met een huurprijs boven de €1500,- per maand. In het duurdere segment is er op dit moment ontzettend veel aanbod beschikbaar. Dit heeft ook te maken met het feit dat veel verhuurders hun woningen niet meer via Airbnb aanbieden, maar zich nu ook begeven op de particuliere huurmarkt.

Kritische huurder

Door een overschot aan aanbod, is de verhuurmarkt ineens veranderd van een verhuurders- naar een huurdersmarkt. Huurders hebben dus veel keus en maken daar dankbaar gebruik van. Dit heeft tot gevolg dat huurders kritischer worden. Ze bezichtigen vrij veel woningen voordat ze een keuze maken.

Woning verhuren

Wilt u de verhuurkansen vergroten dan zijn er een aantal dingen te doen:

  • Kijk kritisch naar de huurprijs: is de woning eigenlijk te duur voor de huidige markt? Overweeg dan om de woning bijvoorbeeld 12 maanden voor een lager bedrag te verhuren. Leegstand kost immers nu ook geld.
  • Wilt u toch nog een hoge huurprijs ontvangen? Houdt er dan rekening mee dat de woning tiptop in orde moet zijn. De huidige huurder is kritisch en zal niet snel meer de hoofdprijs willen betalen voor een middelmatige woning op een B locatie.

Zorg er daarnaast voor dat uw woning er op internet uit springt. Door bijvoorbeeld goede foto’s filmpjes en 360 graden fotografie. Ook de woning breed uit zetten in de markt kan in uw voordeel werken.

Andere artikelen over de verhuurmarkt

Vastgoedmarkt

RTL nieuws

Het Parool

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.