Het aankopen van vastgoed als een beleggingsobject kan soms best ingewikkeld zijn. Want hoe vind je nou het juiste pand? Hoe weet je zeker dat je het juiste huurcontract sluit? Daarom in dit artikel de 5 beste tips die je kan gebruiken bij de aankoop van je eerste beleggingspand!

Locatie en doelgroep

De eerste stap is helder te hebben aan welke doelgroep je wilt gaan verhuren. Je doelgroep bepaalt namelijk je locatie. Studenten en expats willen bijvoorbeeld liever in of rondom het centrum wonen, terwijl gezinnen weer zoeken naar meer kindvriendelijke woonwijken. Denk hier dus goed over na voordat je overgaat tot het aankopen van jouw pand.

Denk aan beleid en regels

Als je de locatie en doelgroep bepaald hebt, is het belangrijk om na te gaan of er lokale, regionale en/of landelijke regelgeving is waar je rekening mee dient te houden. Kamerverhuur is binnen veel gemeentes aan regels gebonden. Ook kan elke gemeente bepaalde regels stellen aan het verhuren van woonruimten. De regels van een gemeente kun je terugvinden in de huisvestingsverordening.

Huuroptimalisatie

Als je een woning aankoopt als belegging wil je natuurlijk een maximale huurprijs ontvangen. Kijk dus altijd welke mogelijkheden er liggen voor het verbeteren van je energielabel. Hoe hoger je energielabel hoe beter het is voor je huurpunten.

Kijk daarnaast ook wat er moet gebeuren om je investeringsobject verhuurklaar te maken. Zijn de badkamer en de keuken goed? Moet je nog wat renoveren of aanpassen? Allemaal zaken waar kosten uit voortvloeien die belangrijk zijn voor je rendement.

Spaar voor onderhoud

Een pand aankopen voor de verhuur is de beste investering die je kunt doen. Maar maak vooral een realistische kostenplanning. Vastgoed heeft onderhoud nodig en om de paar jaar moet je soms best flinke uitgaven doen voor groot onderhoud. Koop je een pand met een badkamer van 20 jaar oud, dan moet je er rekening mee houden dat die binnen enkele jaren vervangen dient te worden. Zorg er dus voor dat je vanuit je te ontvangen huurpenningen maandelijks een bedrag spaart.

Twijfel niet!

De markt gaat nog steeds ongelofelijk snel. Tijd voor twijfel is er eigenlijk niet. Zorg er daarom voor dat je een goed plan hebt. Dit zogenaamde businessplan helpt je niet alleen het juiste pad te volgen, het zorgt er ook voor dat je je doelen duidelijk voor ogen houdt. Komt de juiste deal op je pad, dan weet je dat je hem kan pakken!

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt me ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.