Investeren in vastgoed is een hype. Vandaag konden we lezen dat ons land in 2018 zo’n 280.000 investeerders telde. Veel particuliere verhuurders kopen een appartement aan voor hun pensioen. Op deze manier sparen ze voor de toekomst. Maar waar moet u nou precies op letten als u ook wilt gaan beleggen in vastgoed? In deze blog geef ik u een aantal tips!

Win professioneel advies in

Een belangrijke stap om te beginnen met beleggen in vastgoed is door het inwinnen van professioneel advies. Wilt u een bedrijf inhuren voor advies? Zorg dan dat dit een professioneel bedrijf is. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld te bekijken of het team achter het bedrijf voldoende kennis heeft van vastgoed maar ook van regelgeving en beleid. Daarnaast is kennis van rendementen en het beleggen van vermogen in het algemeen ook belangrijk. Check om die reden of het bedrijf waar u mee in zee wilt gaan samenwerkt met bijvoorbeeld een financieel adviseur. Ten slotte is het aan te raden om zaken te doen met erkende (aankoop) makelaars. Dit zijn makelaars die aangesloten zijn bij een branche vereniging zoals NVM of VBO.

 

Zorg zelf voor voldoende basiskennis

Ook al is uw belegging een passieve box 3 belegging, toch is het belangrijk dat u zelf een bepaalde mate van basiskennis heeft. Gaat er een keer iets verkeerd dan zal een gemeente u als eigenaar verantwoordelijk houden. Ook al heeft u al uw vastgoed management uitbesteedt aan een beheerder. Kennis kunt u opdoen door bijvoorbeeld masterclasses en cursussen te volgen. Bijkomend voordeel is dat u door het volgen van deze cursussen kennis maakt met andere particuliere beleggers. Dit is een mooie gelegenheid om uw netwerk uit te breiden.

 

Investeren in vastgoed is geen hobby

Besef, dat als u eenmaal een portefeuille heeft opgebouwd beleggen in vastgoed geen hobby is. Jaarlijks moet uw portefeuille geëvalueerd worden om te bekijken of uw portefeuille nog voldoet in verhouding met het doel dat u wilt bereiken. Ook moet u bijvoorbeeld rekening houden met een meerjarenplan voor onderhoud. Om die reden is het belangrijk partners te zoeken die u vastgoedportefeuille benaderen als vermogensbeheer. Alleen op die manier kunt u een veilige en duurzame portefeuille opbouwen.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.