Ieder jaar mag u als eigenaar de huur van uw verhuurd vastgoed verhogen. Belangrijk om te weten is dat de huurverhoging in Nederland aan regels gebonden is. Hoe dit precies werkt vertel ik u in deze blog.

Huurverhoging sociale woningen

Verhuurt u een woning onder de liberalisatiegrens? Dan is het percentage waarmee u de huur mag verhogen door de rijksoverheid vastgesteld. De liberalisatiegrens ligt op € 720,42. Alle huurprijzen onder dit bedrag vallen in de sociale huur.

Woningen in de sociale sector worden verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage. Deze zijn als volgt:

  • Inkomen tot € 42.436: 4,1%
  • Inkomen boven € 42.436: 5,6%

Huurverhoging in de vrije sector

De huurverhoging in de vrije sector wordt anders bepaalt. Alle woningen met een huurprijs boven de € 720,42 vallen in de vrije sector. In de vrije sector mag een verhuurder zelf weten met hoeveel hij de huur verhoogd. Maar let op! In veel contracten zoals het bekende ROZ model wordt verwezen naar de indexeringsclause. In dat geval dient u de huurverhoging uit te rekenen middels de indexeringsformule van het CBS. U kunt dit makkelijk berekenen via deze website.

Huurder informeren over huurverhoging

Het is gebruikelijk om de huren per 1 juli te verhogen. U dient de huurder 2 maanden van te voren in te lichten. Dit houdt in dat u het voor dit jaar uiterlijk 30 april moet doen. U kunt de huurder het beste per schrift informeren. U kunt de betreffende brief per post en per mail sturen zo bent u zeker dat de huurder de brief ook daadwerkelijk ontvangt.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.