Het gonsde al een tijd in het rond. In november zouden we als particuliere belegger meer duidelijkheid krijgen over het reguleren van de middenhuur. Afgelopen vrijdag was het dan zover, de nieuwe regelgeving werd bekend gemaakt. In dit artikel legt huurrecht advocaat Claudia van Meurs uit wat het reguleren van de middenhuur op juridisch vlak precies betekent. Wat betekent dit voor jou als particuliere belegger? En vooral hoe kan je inspelen op deze veranderingen?

 

Middenhuur en Verduurzamen

In de nieuwe regels zien we dat met name het WWS stelsel op de schop gaat. Wat we nu weten is dat hogere energielabels (A t/m D) gewaardeerd gaan worden met meer punten. Als vastgoedbelegger is het dus belangrijk om nog meer bewust te zijn van verduurzamen. Verduurzamen is een van de punten binnen het WWS stelsel waar je als belegger zelf invloed op uit kunt oefenen. 

 

Huidige vastgoedportefeuille

Het wordt dus nog belangrijker om je huidige vastgoedportefeuille onder de loep te nemen. Maar waar begin je? Op dit moment paniekvoetbal gaan spelen haalt niets uit. We zullen moeten wachten tot we exact weten hoe het nieuwe puntenaantal berekend gaat worden. Zodra dat bekend is kan je een scan laten doen van je gehele vastgoedportefeuille. Vanuit deze scan volgt een rapportage en een advies met een maximaal te behalen aantal punten en bijbehorende huurprijs. Vanuit deze positie kan je als belegger beoordelen of verduurzamen het gewenste effect heeft en of het plaatje nog rond te rekenen is. 

De planning is dat de nieuwe regelgeving in moet gaan op 1 januari 2024. We hebben dus nog ruim een jaar de tijd om ons voor te bereiden!

 

WWS stelsel wordt dwingend gemaakt

Exact weten hoeveel punten je woning heeft is niet alleen belangrijk voor de te vragen huurprijs, in de nieuwe plannen staat ook dat het WWS stelsel dwingend wordt gemaakt. Nu was het altijd de keus van de huurder om de huurprijs bij de huurcommissie te laten toetsen. Deed de huurder dit niet en verhuurde je een woning boven het aantal toegestane punten, dan gebeurde er niets. In de nieuwe plannen wordt er gesproken van boetes opleggen bij te hoge huurprijzen en handhaving hierop. Hoe dit er exact uit gaat zien is nog onbekend, evenals wat dit gaat betekenen voor onzelfstandige woonruimte. 

 

Hoe nu verder?

Krijg je volgend jaar een mutatie? Dan kan je de woning nog verhuren volgens de ‘oude’ puntentelling. Het is namelijk de bedoeling dat de het nieuwe stelsel in januari 2024 gaat gelden, en alleen van toepassing is op nieuwe huurcontracten. Verhuur je nu een woning rond de 142 / 145 punten, dan kun je er ook over nadenken je huurder een contract voor onbepaalde tijd te geven met een vaste termijn van bijvoorbeeld 12, 24 of misschien wel maanden. Dit heeft je als verhuurder meer tijd. 

In de tussentijd is het raadzaam je vastgoed te laten checken zodra het nieuwe stelsel bekend is. Dat is ook de tijd om een kostenplaatje te maken en offertes op te vragen. Je weet dan ook gelijk hoeveel geld je opzij moet zetten om naar een maximale huurprijs te gaan. 

 

Is vrije sector nog de heilige graal?

En vergeet niet! In het gebied (Rotterdam – Zuid e.o.) waar wij als Max Rental verhuren en beheren staan niet veel woningen te huur boven de € 1000,-. Een huurwoning wordt in dit gebied gemiddeld verhuurd tussen de € 800,- en € 900,-. Laat je dus je woning checken en krijg je de woning niet in de vrije sector dan is het goed te kijken of de maximale huur die hoort bij het aantal punten ook voldoende is voor een mooi rendement. De vrije sector zal niet perse meer de heilige graal worden. 

Wie is Esther?

drs. Esther Dekker heeft ruim 15 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Met haar bedrijven Fortus Vastgoed, Cube Investment en Max Rental ontwikkelt, koopt, verhuurt en beheert ze beleggingspanden voor beleggers en voor haar eigen vastgoedportefeuille. Door al deze ervaring is Esther een echte duizendpoot in dit vak!

Ook host ze een succesvolle vastgoed podcast met meer dan 100.000 unieke luisteraars. Daarnaast is ze voorzitter van Chepri, het kwalitatieve netwerk voor particuliere beleggers. Je kan Esther volgen op instagram, facebook of linkedin.