De huurverhoging in Nederland mag eenmaal per jaar doorgevoerd worden. Meestal vindt de huurverhoging plaats per 1 juli. Hier gelden echter wel wat regels voor waar u zich als verhuurder aan dient te houden. Ik zet hier de belangrijkste regels voor u op een rijtje.

Sociale of vrije sector huurwoning?

Voor woningen in de sociale en in de vrije sector gelden verschillende regels. Een woning valt in de vrije sector als de huurprijs boven de € 710,68 is. Een huurwoning in de vrije sector wordt ook wel eens een geliberaliseerde huurwoning genoemd. Bij de huurverhoging in de vrije sector gelden andere regels dan bij de huurverhoging van een sociale huurwoning. In deze blog zal ik ingaan op de regels met betrekking op woningen in de vrije sector.

1x per jaar de huur verhogen

In principe kunt u als verhuurder van een vrije sector huurwoning de huur 1x per 12 maanden verhogen. De aanzegging van deze huurverhoging hoeft niet binnen een bepaalde termijn te gebeuren, maar het is wel netjes als u dit op tijd aangeeft aan de huurder.

Huurverhoging via een indexeringsclausule

In de meeste huurovereenkomsten voor de vrije sector is een zogenaamde indexeringsclausule opgenomen. De afspraken met betrekking tot de huurverhoging worden in deze clausule geregeld. In deze clausule staat met welk percentage de huur jaarlijks verhoogd wordt. Ook kan het zijn dat er is afgesproken dat de huur jaarlijks verhoogd zal worden met een percentage dat gebaseerd is op de consumentenprijsindex van het CBS. In dat geval kunt u de huurprijs verhogen met het percentage dat u via deze formule berekent.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u liever persoonlijk advies? Dan kunt u altijd contact opnemen via linked-in.