Elke belegger die vastgoed koopt t.b.v. de verhuur kijkt eerst naar de huurprijs die gevraagd kan worden voor een woning. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien de huuropbrengsten direct in verband staan met het te behalen rendement. Maar hoe wordt die huurprijs nou precies vastgesteld? In deze blog vertel ik u er alles over.
Het puntenstelsel
In Nederland kennen we het zogenaamde ‘puntenstelsel’, ook wel het ‘woningwaarderingsstelsel’ genoemd. Aan de hand van dit puntenstelsel worden er punten toegekend aan bepaalde kwaliteitseisen van de woning. Denk hierbij aan aantal verwarmde ruimtes, extra buitenruimtes of een extra luxe afwerking van de keuken en/of badkamer. Maar ook de WOZ waarde en het energielabel of de energie index spelen een belangrijke rol.
Vrije sector of niet?
Aan de hand van het puntenstelsel kunnen we bepalen of een huurwoning een zogenaamde vrije sector woning is of dat een huurwoning binnen de sociale huur valt. Vaak wordt gedacht dat alleen woningen die door woningcorporaties gebouwd worden onder de sociale huur vallen, maar dit is dus niet altijd het geval. Komt een huurprijs vanuit het puntenstelsel uit op een huurprijs van € 710,68 of hoger dan spreken we van een vrije sector woning. Dit wordt ook wel de liberalisatiegrens genoemd.
Mag ik mijn huurprijs zelf bepalen?
Het is altijd raadzaam om een huurwaarde bepaling te laten uitvoeren op een object dat u aan wilt kopen om te verhuren. Komt deze waardebepaling boven de liberalisatiegrens dan bent u in principe vrij om zelf uw eigen huurprijs te bepalen, maar let op! Elke huurder in Nederland heeft het recht om binnen 6 maanden na aanvang van de huurovereenkomst de huurprijs te laten toetsen. Dit geldt ook voor vrije sector woningen.
Een marktconforme huurprijs
Het is bij een vrije sector woning dus raadzaam om altijd een huurprijs te hanteren die in lijn ligt met de kwaliteit van de woning. Tevens loopt u het risico dat als u teveel huur vraagt voor uw huurwoning, u de woning ‘uit de markt prijst’. Uw woning is dan simpelweg te duur en zal niet snel verhuurd worden. Uw risico op leegstand wordt dan aanzienlijk hoger. Laat u daarom altijd goed adviseren over de hoogte van de huurprijs die u voor de woning wilt vragen.
Voor meer advies over dit onderwerp, een huurwaarde bepaling of informatie over het verhuren of aankopen van een beleggingsobject kunt u contact met mij opnemen.
[…] Wat is het energielabel op de woning? Is dit een definitief energielabel of een voorlopig label. Indien het laatste van toepassing is, dan is het altijd raadzaam om een herkeuring te laten doen. Als een woning dubbelglas heeft en een relatief nieuwe cv ketel, is de kans groot dat het energielabel hoger uitvalt. Dit is weer goed voor het aantal punten in de puntentelling. […]
[…] u zich goed laat adviseren over de huurprijs die u aan een huurder mag vragen. In mijn eerdere blog ‘huurprijs bepalen’ ben ik al kort ingegaan op de puntentelling. In deze blog gaan we dieper in op deze […]