Iedere huurder, eigenaar of gebruiker van een woning in Rotterdam moet gemeentelijke belastingen betalen. Maar hoe gaat u daar mee om op het moment dat u een expat heeft als huurder? Een expat die vaak zijn hoofdverblijf in het buitenland heeft?

Gemeentelijke belastingen bij inschrijving huurder in GBA

Als uw huurder zich heeft ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), wordt de huurder door de gemeente automatisch aangeslagen voor de belastingen en heffingen. Dit betekent dat de huurder rechtstreeks vanuit de gemeente een acceptgiro krijgt om deze belastingen te betalen.

Gemeentelijke belastingen bij huurder met hoofdverblijf elders

Maar hoe zit het dan met een huurder die zijn of haar hoofdverblijf ‘elders’ heeft. Dus niet in de woning die u verhuurt, maar bijvoorbeeld in het land van herkomst. Dit komt regelmatig voor als u uw woning verhuurt aan expats.

Indien u hiermee te maken heeft kunt u in principe voor 2 opties kiezen:

  • Doorbelasten
  • Uw huurwoning inclusief verhuren

Doorbelasten van de gemeentelijke belastingen

Indien u kiest voor het doorbelasten betekent dit dat u als eigenaar in eerste instantie door de gemeente wordt aangeslagen. De gemeentelijke belastingen die u door kunt belasten bestaan uit een eigenarengedeelte en uit een gebruikersgedeelte. Het gebruikersgedeelte, de naam zegt het al, is voor rekening van de feitelijke gebruiker van de woning.

Hoeveel mag ik doorbelasten?

U mag de gemeentelijke belastingen naar rato doorbelasten. U wordt 1x per jaar door de gemeente aangeslagen voor een heel jaar. U mag de maanden of dagen dat de huurder in dat jaar gebruik heeft gemaakt van uw woning doorbelasten aan de huurder. Dit betekent dat, als u bijvoorbeeld een mutatie gehad heeft, u de belastingen aan 2 verschillende huurders moet doorbelasten.

Uw huurwoning inclusief gemeentelijke belastingen verhuren

U kunt ook de gemeentelijke belastingen verdisconteren in de maandelijkse huur. U verhuurt de woning dan inclusief gemeentelijke belastingen. Wel zo handig! Met welk bedrag u dan ongeveer rekening moet houden kunt u gemakkelijk op de website van de gemeente Rotterdam terugvinden.

 

Heeft u meer vragen over dit onderwerp of het verhuren van uw woning? Neem dan contact met mij op, ik help u graag!