Ons leven staat al sinds enkele weken geheel op zijn kop. Horecazaken, kappers, tandartsen, etc. moeten nog steeds gesloten blijven en alle kinderen krijgen nog steeds thuis les. Voorzichtig worden er prognoses gemaakt over de toekomst van de vastgoedmarkt. Men verwacht dat de prijzen volgend jaar wellicht zullen gaan dalen. Maar wat zien wij in de praktijk als we kijken naar de verhuurmarkt in Rotterdam?

Huuropzeggingen

De eerste week na de eerste persconferentie van Premier Rutte, ontvingen we aanvankelijk meer huuropzeggingen dan normaal. Met name internationale huurders vertrokken massaal naar hun thuisland voordat alle grenzen dicht zouden gaan. Na deze eerste golf stabiliseerde de opzeggingen.

Verhuur

Ondanks dat we ineens een lichte stijging hadden in de opzeggingen liepen de aanvragen van potentiële huurders goed door. Met name het aanbod tussen de € 750,- en € 900,- euro wordt snel gevuld met nieuwe huurders. Op dit moment zien we zelfs een lichte stijging in het aantal huurovereenkomsten die gesloten worden, vergeleken met andere maanden.

Aanvraag huurverlaging

Ondanks een tijdelijke versoepeling van het beleid m.b.t. huisuitzettingen bij uitblijven van huurbetalingen hebben bijna alle huurders netjes hun huur betaald. Een enkeling heeft inderdaad aangegeven zonder werk te zitten, maar met deze huurders is in overleg met de eigenaren een tijdelijke regeling getroffen.

Jaarlijkse huurverhoging

April is tevens de maand dat beleggers moeten nadenken over de jaarlijkse huurverhoging. Het is mooi om te zien dat de meeste beleggers de huurverhoging dit jaar laten voor wat het is, om ook op deze manier de huurders tegemoet te komen.

Middensegment blijft een goede investering

Uit bovenstaande bevindingen kunnen we tot nu toe concluderen dat een investering in het midden huur segment altijd een goede en degelijke investering is. Ook in tijden van crisis worden deze panden altijd verhuurd. Misschien moet er iets in huurprijs gezakt worden, maar dit zal nooit honderden euro’s zijn en de leegstand zal ook nooit oplopen tot enkele maanden.

In de verhuurmarkt vallen de hardste klappen in het hogere segment dat gericht is op de verhuur aan expats. Hier zal de leegstand oplopen en moeten de huurprijzen wellicht tijdelijk extra verlaagd worden om het risico op leegstand af te dekken.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.