U heeft een woning aangekocht voor de verhuur. De datum dat het object gaat passeren bij de notaris komt steeds dichterbij. Enthousiast begint u met het ‘verhuurklaar’ maken van het pand. Nieuwe vloeren, likje verf, misschien wel een nieuwe badkamer en keuken? Maar vaak wordt het meest belangrijke vergeten, het energielabel.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit label loopt van A++ tot G. Waarbij G het laagste label is en A++ het beste label. Hoe hoger de score hoe zuiniger de woning in energieverbruik.

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. De hoogte van het label dat destijds werd afgegeven was gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte en bouwjaar).

Heb ik het juiste label?

Omdat in 2015 de voorlopige labels afgegeven zijn op o.a. bouwjaar kan het werkelijke energielabel afwijken. Heeft u, uw vastgoed gerenoveerd en heeft u daarbij bijvoorbeeld gebruik gemaakt van HR++ glas en een energie zuinige ketel? Dan kan het zomaar zijn dat uw energielabel veel hoger is dan dat nu is afgegeven.

Een hoog label is gunstig. Enerzijds wordt uw woning in de puntentelling meer waard. Een A label is bijvoorbeeld goed voor 32 punten. Hierdoor kunt u wellicht meer huur vragen voor uw woning.

Anderzijds zien we op dit moment een beweging ontstaan bij de grote banken. Ook zij vinden het belangrijk dat het vastgoed wat ze financieren energiezuinig is.

Meer punten in de puntentelling

De kans is reëel aanwezig dat op het vastgoed dat u gekocht heeft als investering een voorlopig energielabel rust. Het is daarom aan te raden om dit te laten checken. U krijgt dan niet alleen een nieuw label, ook wordt gekeken hoe u, uw woning kunt laten optimaliseren zodat uw woning in de puntentelling meer waard wordt.

MEER INFORMATIE?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.