Goed Verhuurderschap
De gemeente Rotterdam heeft een aantal kenmerken opgesteld waar u als ‘goede verhuurder’ aan zou moeten voldoen. Dit heeft ook wel ‘goed verhuurderschap’. Deze kenmerken zijn beschreven in de factsheet ‘Goed Verhuur Voorkomt Problemen’ Als u aan deze kenmerken voldoet gedraagt u zich als een goed verhuurder en voldoet u dus aan de kenmerken van ‘goed verhuurderschap’. In deze blog vertel ik u wat de belangrijkste kenmerken zijn.
Goed Verhuurderschap, stel een huurovereenkomst op
Het is altijd belangrijk dat u een huurovereenkomst opstelt waar ten minste de volgende punten in zijn opgenomen:
- Onderhuur is niet toegestaan. Dit betekent dat u de woning verhuurt aan bijvoorbeeld huurder 1, maar deze persoon gaat er uiteindelijk niet wonen. De huurder huurt de woning namelijk weer onder aan een andere huurder, die u als verhuurder waarschijnlijk helemaal niet kent. Hierdoor verliest u grip op uw woning.
- Bewoning in strijd met de huidige wet- en regelgeving en bestemmingsplan leidt tot ontbinding van de huurovereenkomst
- Het bankrekeningnummer waar de huurder het geld per bank naartoe moet overmaken. Zorg dat de huurder niet contant betaald.
- Huurt de huurder een woning in een huisvestingsvergunning gebied? Dan is de huisvestingsvergunning verplicht!
Zorg dat u de huurder goed screent
Een goede screening is een must! U wilt immers weten wie er in uw huurwoning komt wonen en of de huurder te goeder trouw is. De gemeente Rotterdam stelt de volgende voorwaarden aan een goede screening:
- Registreer de volledige voor en achternamen van de huurder
- Controleer het originele ID Bewijs
- Zorg dat u de inkomenstroom van de huurder controleert
- Zorg voor een goede incheck
Werkt u met een gecertificeerde VBO makelaar? In dat geval werkt de verhuurmakelaar met Huurcheck en worden bovenstaande punten in de standaard screening meegenomen. In dat geval bent u dus verzekerd van een goede screening.
Houd toezicht op de woning
Volgens de gemeente Rotterdam is het voor goed verhuurderschap belangrijk dat u toezicht houdt op de woning. Dit kunt u doen door:
- Binnen 3 maanden te controleren of de woning daadwerkelijk gebruikt wordt als woning. Aan de buitenkant van een woning kunt u in de regel wel bepalen of er daadwerkelijk iemand woont of dat de woning voor andere doeleinden gebruikt wordt.
- Controleer of een huurder GBA ingeschreven is
- Merkt u iets vreemds in bijvoorbeeld het betaalgedrag van de huurder? Heeft de huurder altijd op tijd betaald, maar gaat de huurder steeds later betalen? Dan is dit ook een aanleiding om vinger aan de pols te houden.
Meer informatie vindt u op deze website van de gemeente Rotterdam
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.
Geef een reactie