Wie de laatste trends op het gebied van technologie volgt kan het niet ontgaan zijn. Blockchain is dé technologie van de toekomst. Het biedt tal van mogelijkheden om processen efficiënter en transparanter te maken. Steekwoorden die vaak vallen is dat de data in blockchain een grote mate van betrouwbaarheid heeft en dat processen gedecentraliseerd kunnen worden.
Om te kunnen bepalen wat het in de toekomst kan betekenen voor u als verhuurder of vastgoedbelegger moeten we eerst bekijken wat blockchain nou eigenlijk is.
Blockchain, een grote database
Het kan gezien worden als een grote database waar allerlei informatie in opgeslagen kan worden. Om het tastbaar te maken kunt u bijvoorbeeld denken aan een grootboek. Elke nieuwe regel is een nieuwe mutatie en dus informatie die in dit grootboek opgeslagen wordt.
Stelt u zich eens voor dat we dit grootboek in Excel bijhouden. Doordat we tegenwoordig in de Cloud werken heeft ook iedereen toegang tot de database die we in Excel bijhouden. Stel dat we in Excel een lijst bijhouden van woningen die verhuurd zijn. In elke regel noteren we de huurder, de verhuurder, het adres, de huurprijs en de ingangsdatum. Het probleem met Excel is dat iedereen elke willekeurige regel aan kan passen. Dit betekent dus dat we niet zeker kunnen zijn dat de data 100% betrouwbaar is.
Met blockchain is iedereen eigenaar
Hier komt direct de eerste kracht van blockchain al naar boven. De tweede kracht is dat niemand ‘exclusief eigenaar’ is van het blockchain. Het is een zogenaamd open netwerk waar iedereen eigenaar van is. Dit betekent dus dat iedereen eigenaar is van de data die in de database staat. Iedereen die toegang heeft tot de database beschikt dus over dezelfde informatie.
Blockchain en betrouwbaarheid
De tweede kracht van blockchain is het feit dat eerdere toegevoegde data niet gewijzigd kan worden. Het is namelijk een database waarbij alleen nieuwe regels bijgemaakt kunnen worden. Tevens wordt alle informatie weer gedeeld met alle gebruikers op het blockchain. Zodat iedereen altijd over dezelfde informatie beschikt. Frauderen wordt op deze manier heel moeilijk.
Blockchain in de praktijk
Om de waarde voor u als belegger tastbaar te maken is het handig om met een voorbeeld te werken. Iedereen die woningen verhuurt weet dat het verrekenen van schade met de borg altijd een heikel punt is. Zaken zijn niet goed vastgelegd en voordat u het weet bent u met uw huurder verwikkeld in een verhitte welles/nietes strijd.
Stelt u zich nu eens voor dat de informatie die opgenomen is tijdens de incheck opgeslagen is op het blockchain. Alle informatie die u normaliter opneemt zoals reeds aanwezige schades en meterstanden worden keurig opgeslagen op het blockchain. Al deze informatie wordt keurig gedeeld met alle gebruikers in de database We kunnen er dus vanuit gaan dat de informatie die opgeslagen is ‘waar’ is.
Ten tijde van de outcheck blijft de huurder stellig van mening dat bijvoorbeeld de krassen in de vloer er al waren ten tijde van de incheck. Omdat de informatie van de incheck opgeslagen is op het blockchain én omdat iedereen toegang had tot deze informatie kunt u als verhuurder makkelijk weerleggen dat de schade nog niet aanwezig was in de woning. Als een gebruiker van het blockchain het namelijk niet eens zou zijn met de toegevoegde data, of de data zou niet waar zijn (er waren op de vloer wel al krassen aanwezig die geregistreerd stonden in onze database) dan had dit ten tijde van de registratie naar boven moeten komen.
Bovenstaande is slechts een klein voorbeeld van wat het is en hoe we dit in de vastgoedmarkt zouden kunnen gebruiken. De mogelijkheden zijn echter eindeloos! Blijf mijn blog volgen of neem een kijkje op dominium.me om meer te weten te komen over blockchain en de toepassing in de vastgoedmarkt.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of LinkedIn.
Geef een reactie