Exact vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog over onderhoud van uw huurwoning. En wat vliegt de tijd! Inmiddels zijn we weer een jaar verder en staat de herfst weer voor de deur. De afgelopen week hebben we te maken gehad met dalende temperaturen én veel, heel veel regen. Niet gek dus dat de eerst meldingen met lekkages en niet werkende CV ketels weer binnenkwamen.
Onderhoud van de CV ketel, wie doet wat?
Als verhuurder hoort u een onderhoudscontract aan te gaan voor de CV ketel. De jaarlijkse controle door een erkende CV monteur is dus uw taak als vastgoed eigenaar. Vaak komt u erachter dat er iets mis is met de CV ketel in de door u verhuurde woning, als de huurder belt met de melding dat de verarming het niet meer doet én dat er geen warm water is. Uiteraard gebeurd dit altijd op vrijdag om 16.30 als er geen CV monteur meer te bereiken is. Heeft u eindelijk een CV monteur te pakken gekregen dan blijkt dat u niet de enige bent die een CV monteur nodig heeft. Om uzelf en de huurder een hoop stress te besparen is het raadzaam om nu vast de CV ketel te laten controleren.
Wat moet de huurder doen?
De huurder is verantwoordelijk voor het klein onderhoud mits dit geen buitensporige kosten met zich meebrengt én hier geen specialistische kennis voor nodig is. Denk hierbij aan het bijvullen van de ketel, ontluchten van de verarming en het schoonhouden van de ketel.
Wat kunt u als verhuurder doen om de huurder te helpen?
Heeft u net een woning gekocht die u wilt gaan verhuren? Dan raad ik het ten zeerste aan om de CV ketel te laten controleren voordat de huurder zijn intrek neemt in de woning. Zorg ervoor dat de ketel schoon is, dat alle filters goed zijn en dat de druk goed is. Zorg er tevens voor dat alles in de woning aanwezig is om de ketel bij te vullen. Hiermee bedoel ik een zogenaamde bijvul slang en dat deze ook aangesloten kan worden op een kraan en de ketel.
Waarom is dit belangrijk?
In de praktijk maken wij vaak mee dat een verhuurder onderhoudskosten en plichten op zich neemt die eigenlijk voor de huurder zijn. Het kan namelijk voorkomen dat een CV ketel niet meer werkt. U wordt door de huurder gebeld dat er geen verwarming is. U belt als goed verhuurder uiteraard direct een loodgieter. Wat blijkt later? De ketel had niet voldoende druk en de loodgieter heeft deze slechts bijgevuld. U krijgt een hoge rekening want u betaalt voorrijkosten én een opslag als de loodgieter in het weekend geweest is. Vervolgens berekend u de kosten door aan de huurder omdat het bijvullen voor rekening van huurder is. Een huurder zou als verweer kunnen voeren dat de ketel bij aanvang huurovereenkomst al niet goed werkte etc. Om dit soort discussies uit de weg te gaan is het daarom raadzaam om ervoor te zorgen dat u voorafgaand aan de huurovereenkomst de ketel na laat kijken.
Relevante artikelen:
Informatie vanuit de Rijksoverheid
Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.
Ik snap het dat de huurder voor klein onderhoud verantwoordelijk is. Bij grote lekkages zou ik toch echt de verhuurder bellen. Zelf zou ik dit misschien wel kunnen repareren, maar beter laat je het aan de vakman over.
Goed om te weten welke taak je als huurder hebt voor het onderhouden van je cv ketel. Ik hoor namelijk verschillende verhalen om mij heen van vrienden. Ik laat mijn ketel regelmatig ontluchten en laat deze dan ook meteen nakijken.