Gaat u een woning verhuren in de gemeente Rotterdam? Dan verwacht de gemeente dat u zich aan een aantal richtlijnen houdt. De gemeente verwacht dat u als verhuurder op de hoogte bent van de wetten en regels die in de gemeente gelden. Ook verwacht de gemeente van u als verhuurder dat u er voor zorgt dat u preventief handelt. In deze blog vertel ik welke preventieve maatregelen u kunt nemen om illegaal gebruik van de woning tegen te gaan.

Controle op inschrijven BRP van de Gemeente Rotterdam

Elke huurder die in Rotterdam komt wonen moet zich inschrijven in het BRP. Het BRP staat voor de Basis Registratie Personen en is wat we vroeger het GBA noemden. Huurders die andere (illegale) plannen hebben met een woning willen zich niet registreren omdat ze niet vindbaar willen zijn. Om die reden is het goed om in de huurovereenkomst op te nemen dat inschrijving in het GBA verplicht is en dat u hier als verhuurder op controleert. Verhuurt u uw woning via een verhuurmakelaar, let er dan op dat zij deze controle uitvoeren. Indien de huurder niet kan aantonen dat zij zich hebben ingeschreven in het BRP, stel dan direct via de gemeente een adresonderzoek in.

Een correcte screening

Zorg voor een correcte en uitgebreide screening. Werkt u met en gecertificeerde makelaar? Let er dan op dat de screening via Huurcheck plaatsvind. Een huurder vinden via bijvoorbeeld Facebook is niet moeilijk. De juiste huurder vinden en zijn achtergrond goed nakijken is wel een vak apart. Gecertificeerde verhuurmakelaars zijn getraind om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Ook door hun ervaring kunnen ze tijdens het screeningsproces vaak aanvoelen of ze met een goede huurder te maken hebben.

Inspecties

Geef vooraf aan dat u de woning bijvoorbeeld 2x per jaar wilt inspecteren. Huurders die niet de juiste intenties hebben willen het liefst in de anonimiteit blijven. Als u vooraf duidelijk laat weten dat u een vinger aan de pols wilt houden zal dit een afschrikkende werking hebben bij de huurders.

Prijs en kwaliteit

Zorg ervoor dat uw woning correct en marktconform geprijsd is. Uit ervaring blijkt dat dit de beste en juiste huurders oplevert. Wilt u kosten wat het kost een (te) hoge, niet markt conforme, huurprijs dan blijkt vaak dat hier huurders op af komen die niet altijd de juiste intenties hebben.

Gecertificeerde verhuurmakelaar

Verhuurt u niet zelf? Zorg er dan voor dat u werkt met een gecertificeerde verhuurmakelaar. Een gecertificeerde verhuurmakelaar is een verhuurmakelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie zoals bijvoorbeeld VBO. Deze makelaars zijn geschoold en kennen de wet- en regelgeving. Ook werken zij met geavanceerde screenings systemen. Tevens heeft u via deze makelaars de mogelijkheid uw huurwoning te laten verzekeren tegen de opgelopen schade.

 

Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op de website van de gemeente Rotterdam of neem contact met ons op.

U kunt mij ook volgen via facebook, Instagram of linkedin.