Lijst van zaken

Als u vastgoed aankoop als een belegging, krijgt u in de meeste gevallen bij de stukken een zakenlijst of lijst van zaken. Het is belangrijk om deze stukken goed door te nemen als u voornemens bent om het appartement te gaan verhuren.

Lopende lease contracten

Het kan voorkomen dat u een appartement koopt met een lopend lease- of huurcontract voor bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser of boiler. Indien u dat contract overneemt dan betekent dit dat u maandelijks extra kosten kwijt bent die u moet overnemen in uw rendementsoverzicht.

Ook moet u ervoor zorgen dat zowel de huurder als de beheerder weet dat er een leasecontract aanwezig is. In geval van storing moeten zij contact opnemen met dit bedrijf en niet zomaar een loodgieter bellen. Dit kan namelijk voor extra kosten zorgen omdat u in uw leasecontract vaak ook voor onderhoud betaalt. Zorg er dus voor dat uw huurder en beheerder in bezit zijn van uw klantnummer.

Roerende zaken

In een zakenlijst kan ook opgenomen worden dat er een aantal roerende zaken in de woning achterblijven. Denk hierbij aan de gordijnrails, de oven, een gasfornuis etc. Het is aan te raden om van tevoren goed na te denken of u wilt dat deze zaken daadwerkelijk achterblijven.

In de huurwet is het namelijk zo geregeld dat alle roerende zaken die bij aanvang van het huurcontract aanwezig zijn in de woning bij ‘het gehuurde’ horen. Concreet betekent dit, dat als het kapot gaat u als verhuurder moet zorgen voor vervanging.

Waar moet u op letten?

Bij het overnemen van een aantal roerende zaken is het belangrijk dat u let op de kwaliteit. Zal het nog een aantal jaar mee kunnen gaan of moet u het binnenkort gaan vervangen? Ook moet u overwegen of u een bepaald apparaat wel mee wilt verhuren. Denk hierbij aan een wasmachine of een losstaande vaatwasser. Het is een luxe voor de huurder als dit in een appartement aanwezig is, maar het zijn over het algemeen apparaten die een huurder zelf aanschaft.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met mij op! U kunt mij ook volgen via Facebook, Instagram of LinkedIn.