Als je wilt starten met investeren in vastgoed dan heb je een startkapitaal nodig. Als je een koopwoning bezit dan kan je de overwaarde uit die woning gebruiken om een start te maken met het investeren in vastgoed.

Ik ging hierover in gesprek met Wilco Aalbers van Meesters in Hypotheken, tevens partner van Chepri. In dit artikel neem ik je mee in de belangrijkste punten uit dit gesprek.

Overwaarde, wat is dat?

Overwaarde ontstaat als je een eigen koopwoning hebt met een hypotheek. De hypotheek is afgesloten op een bepaalde waarde op het moment dat je de woning kocht. Als je koopwoning in waarde stijgt en je hypotheek blijft hetzelfde of daalt omdat je aflost, dan creëer je overwaarde.

 

Wat is jouw toekomstplan?

De overwaarde van je koopwoning kan je dus gebruiken om te investeren in vastgoed. Maar het is belangrijk om je daarbij af te vragen wat jouw toekomstplannen zijn. Woon je nu al in een woning waar je zeker weten oud wilt worden? Of wil je ooit nog verhuizen naar een grotere woning. Dit zijn belangrijke aspecten om te bepalen hoeveel van je overwaarde je eventueel op zou willen nemen.

 

Bouw een buffer in

Als je weet dat je nog een stap in je woon carrière wilt maken dan is het belangrijk om een buffer in te bouwen. Ook is een buffer belangrijk om je risico in te dekken. Op dit moment zitten we in een opgaande markt waar ‘the sky the limit is’, maar dit kan altijd weer veranderen. Mocht jouw koopwoning in waarde dalen dan is het fijn als je niet alle overwaarde gebruikt hebt en de woning niet onder water komt te staan.

 

De hypotheekverstrekker

Of je de overwaarde van je woning kunt opnemen hangt ook af van de hypotheekverstrekker. Niet iedere hypotheekverstrekker zal er mee akkoord gaan, om de overwaarde van je koopwoning te gebruiken voor de aankoop van een beleggingspand. Ook zal een bank kijken naar jouw inkomen om te bepalen of je de extra hypotheeklast kunt dragen.

 

Schakel hulp van een professional in

Iedere situatie is uniek. Het is daarom belangrijk om professionele hulp in te schakelen als je jouw overwaarde wilt gebruiken. Een financieel expert kan jou goed helpen en adviseren bij dit traject.

Drs. Esther Dekker is mede-eigenaar van o.a. Fortus Vastgoed, Max rental en Cube Investment. Met haar team koopt en verkoopt, verhuurt en beheert ze beleggingsvastgoed. Ook is ze gespecialiseerd in vastgoed verhuur en beheer. Met het voorzitterschap van Chepri, deelt ze al haar kennis op verschillende vlakken met particuliere beleggers.