Als je woningen gaat verhuren is het verstandig om een huurcontract te sluiten. Voor studentenkamers gelden andere huurcontracten dan voor het verhuren van appartementen aan bijvoorbeeld stelletjes. Studentenkamers verhuren valt onder onzelfstandige woonruimte.

Huurcontract voor studentenkamers

Voor studentenkamers moet je een contract opmaken voor onzelfstandige woonruimte. Binnen deze contracten variant kan je weer kiezen voor contracten met of zonder huurbescherming.

Huurbescherming

Huurbescherming betekent dat een huurder tijdens de huurperiode ‘bescherming’ opbouwt en je als verhuurder dus niet zomaar het contract op kunt zeggen. In ieder geval niet zonder tussenkomst van de rechter. Sluit je een contract voor onbepaalde tijd, dan bouwt een huurder huurbescherming op.

Bij een contract voor bepaalde tijd, heb je als eigenaar de mogelijkheid om het huurcontract tegen het einde van de huurperiode op te zeggen. Hiervoor hoef je niet naar de rechter. Dit contract geeft jou als verhuurder dus veel meer vrijheid.

De regels voor een huurcontract voor studentenkamers

Een huurcontract voor bepaalde tijd, mag je voor maximaal 5 jaar sluiten. Wij sluiten hem zelf vaak voor 24 maanden, maar hier kan je als eigenaar flexibel in zijn. Het huurcontract moet je tussen de 1 en 3 maanden voor einddatum van het contract opzeggen en je moet aan kunnen tonen dat de huurder dit bericht ontvangen heeft. Belangrijk is dat je de bepalingen in het huurcontract aanhoudt en hier niet zelf in gaat knippen en plakken. Het kan zomaar zijn dat je iets aanpast en dat je vervolgens niet meer aan de bepalingen van het huurcontract voldoet.

Je mag maar 1x een huurcontract sluiten met een huurder. Verleng je het huurcontract dan wordt het automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Wie is Esther?

drs. Esther Dekker heeft ruim 15 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Met haar bedrijven Fortus Vastgoed en Max Rental koopt, verhuurt en beheert ze beleggingspanden voor beleggers. Ook host ze een succesvolle vastgoed podcast met meer dan 50.000 unieke luisteraars. Daarnaast is ze voorzitter van Chepri, het kwalitatieve netwerk voor particuliere beleggers. Je kan Esther volgen op instagram, facebook of linkedin.

 

Luister ook naar de podcast die ik opnam over dit onderwerp: