De laatste tijd zien we het steeds vaker: huurders die vragen of zij hun huurcontract kunnen verlengen. Gezien de huidige wooncrisis is dit geen gekke vraag. Voordat u een huurder het voordeel van de twijfel geeft, geef ik in dit artikel enkele tips om over na te denken.

 

Het tijdelijke huurcontract verlengen 

Wanneer we spreken over het verlengen van een huurcontract, hebben we het over het contract dat gesloten is voor een tijdelijke periode van maximaal 24 maanden. Belangrijk om te weten is dat dit tijdelijke huurcontract slechts voor één periode afgesloten mag worden.

 

Verlengen naar onbepaalde tijd

Regelmatig krijgen we de vraag of het, na afloop van het contract, mogelijk is om een nieuwe contractperiode met de huurder aan te gaan. Helaas is dit niet mogelijk. Wanneer u de contractperiode met de huidige huurder verlengt, verandert het huurcontract in een huurcontract voor onbepaalde tijd.

 

Regels na verlenging

Een huurcontract voor onbepaalde tijd kent andere regels dan een huurcontract voor bepaalde tijd. De belangrijkste regels zet ik voor u op een rij:

 

  • De opzeggronden zijn anders. Bij een huurcontract voor bepaalde tijd kon u aan het einde van de periode de huurovereenkomst zonder specifieke reden beëindigen. Bij een huurcontract voor onbepaalde tijd veranderen deze regels. U kunt het contract enkel opzeggen met een geldige reden en dit dient via de rechtbank te gebeuren.
  • De huurder heeft nog 6 maanden de tijd om bij de huurcommissie aan te kloppen om de aanvangshuurprijs te laten toetsen. Zorg er daarom voor dat u de woning heeft verhuurd volgens de puntentelling. Als u dit niet heeft gedaan, loopt u een aanzienlijk risico.

 

Voordelen van verlengen 

Er zijn ook voordelen verbonden aan het aanbieden van een huurcontract voor onbepaalde tijd aan een huurder. Als het meezit, blijft de huurder voor een langere periode huren, waardoor u bespaart op mutatiekosten. Ook vermijdt u leegstand. Daarnaast kent u de huurder al en weet u wat u van hem of haar kunt verwachten.

 

Wie is drs. Esther Dekker?

Ik ben drs. Esther Dekker, met meer dan 15 jaar ervaring in de vastgoedwereld. Via mijn bedrijf, De Vastgoedfabriek (waaronder Fortus Vastgoedfondsen, Cube Investment en Max Rental vallen), houd ik me bezig met het ontwikkelen, kopen, verhuren en beheren van vastgoed. Ik doe dit niet alleen voor andere beleggers, maar ook voor mijn eigen vastgoedportefeuille. Hierdoor ben ik echt een duizendpoot in de sector geworden.

Daarnaast heb ik een populaire vastgoed podcast opgezet die al door meer dan 200.000 unieke luisteraars is ontdekt. Ook ben ik ambassadeur van Chepri, een topnetwerk voor particuliere beleggers.

Wil je op de hoogte blijven van mijn inzichten en het laatste nieuws uit de vastgoedwereld? Volg me op Instagram of LinkedIn, of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis niets!