Geschreven door: Drs. Esther Dekker

Als u gaat beleggen in vastgoed komt u een aantal financiële begrippen tegen die belangrijk zijn. Deze begrippen staan bijvoorbeeld vermeld in de aanbodtekst van een makelaar. Maar u kunt ze ook tegen komen bij een gesprek met uw financieel adviseur. Het is belangrijk dat u de definitie van deze begrippen kent omdat ze iets zeggen over het rendement dat een beleggingsobject op kan brengen. Ook is het handig dat u met deze begrippen dezelfde ’taal’ spreekt als bijvoorbeeld uw financieel adviseur en makelaar. In deze blog neem ik u mee naar 3 begrippen die te maken hebben met het rendement van het vastgoed dat u aan wilt gaan kopen.

Bruto Aanvangsrendement

Het bruto aanvangsrendement wordt ook wel aangeduid als BAR. De BAR is het aanvangsrendement zonder dat u hier de jaarlijkse exploitatie kosten vanaf heeft getrokken. De BAR geeft u een allereerste indicatie van het te behalen rendement. Omdat u hierbij de exploitatiekosten niet meerekent is het makkelijk te berekenen. Ideaal om te gebruiken bij uw eerste selectie van vastgoed. De BAR wordt uitgerekend in procenten en is als volgt te berekenen:

BAR = jaarhuur / totale investering (+ aankoopkosten)

Netto Aanvangsrendement

Het netto aanvangsrendement wordt in de vastgoedwereld aangeduid als NAR. Het verschil met de eerdergenoemde BAR is dat bij de NAR wel de exploitatiekosten meegenomen worden. De NAR wordt ook aangeduid in een percentage en is als volgt te berekenen:

NAR = jaarhuur – exploitatiekosten / totale investering (+ aankoopkosten)

Kapitalisatiefactor

De kapitalisatiefactor wordt ook wel gewoon factor genoemd. De factor is te berekenen door de koopsom te delen door de jaarhuur. De factor zegt ook iets over de waarde van het beleggingsobject en wordt gebruikt om de waarde te bepalen van verhuurde objecten. Als we bijvoorbeeld kijken naar een investering van 100.000,- met een jaarhuur van 600,00 (maandhuur 500,-) komen we uit op een factor van 16. Een huur van 500,- is niet hoog. Gezien er altijd veel vraag is naar goedkope huurwoningen zal deze woning makkelijk te verhuren zijn. Indien we rekenen met dezelfde investering en een jaarhuur van 12000,- (maandhuur 1000,-) komen we uit op een factor 8. Het is aannemelijk dat een huurwoning van 1000,- moeilijker te verhuren is dan een huurwoning van 500,-. Bij een factor geldt dus vaak de regel, hoe hoger de factor hoe minder risicovol de investering en hoe lager de huur.

Wilt u meer weten over het aankopen van een beleggingsobject? U kunt altijd contact opnemen. Ook kunt u mij volgen op linkedin.