Een nieuwe horizon gloort voor verhuurders en vastgoedbeleggers. Vanaf 1 juli verandert het huidige Woning Waarderings Stelsel (WWS). Een score van 136 punten is dan voldoende om je woning in de vrije sector te plaatsen. Maar wat betekent dit in praktijk en hoe kun jij als belegger hiervan profiteren?

 

Wat is het WWS-stelsel?

Het WWS-stelsel, ontworpen om huurwoningen in punten te waarderen, bepaalt de maximaal toegestane huurprijs. Hoe meer punten je woning verzamelt, hoe hoger de huur. Het strategisch optimaliseren van deze punten kan je huurinkomsten aanzienlijk verhogen.

 

De punten beïnvloeden

Drie factoren kunnen het puntenaantal sterk beïnvloeden: de WOZ-waarde, de woonoppervlakte en het energielabel. Bij een te lage WOZ-waarde is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen, waarmee je kans maakt op een waardeverhoging en extra punten. Uitbreiden van de woonoppervlakte kan ook meer punten opleveren, hoewel dit een kostbare ingreep kan zijn. De grootste winst valt echter te behalen door energiezuinige verbeteringen. Het WWS beloont namelijk energie-efficiëntie, waardoor je niet alleen de huurprijs kunt verhogen, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Wat betekent dit voor jou als belegger? 

Als je woning tussen 1 juli en 31 december 2023 muteert, kun je met 136 punten je woning in de vrije sector plaatsen en tegen de markthuur verhuren. Overweeg ook om een langlopend huurcontract aan te gaan, bijvoorbeeld voor een minimale periode van drie jaar. Zo ben je de komende jaren verzekerd van een stabiele huurprijs, ongeacht hoe de markt zich ontwikkelt.

Het nieuwe WWS-stelsel biedt dus kansen. Met de juiste aanpak en strategische investeringen kun jij als belegger maximaal profiteren. Zorg dat je klaar bent voor 1 juli en laat het WWS voor jou werken! 

 

drs. Esther Dekker is een erkend gezicht met meer dan 15 jaar ervaring in de vastgoedsector. Met haar bedrijf, De Vastgoedfabriek (Fortus Vastgoedfondsen, Cube Investment en Max Rental) heeft ze zich ingezet voor het ontwikkelen, kopen, verhuren en beheren van beleggingspanden. Dit doet ze zowel ten behoeve van andere beleggers als voor haar eigen vastgoedportefeuille, waardoor ze een ware duizendpoot in het vak is geworden. Naast haar tastbare bijdragen aan de vastgoedmarkt, heeft Esther een succesvolle vastgoed podcast gelanceerd die de aandacht van meer dan 150.000 unieke luisteraars heeft getrokken. En de lijst van haar prestaties stopt hier niet; ze is ook de trotse voorzitter van Chepri, een kwalitatief hoogwaardig netwerk voor particuliere beleggers. Wil je het laatste nieuws en inzichten van Esther volgen? Haar kennis en ervaring zijn slechts een klik verwijderd op Instagram, Facebook of LinkedIn. Volg haar en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de vastgoedmarkt!