Ben je van plan om te investeren in een vastgoedfonds? Dan is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Het gaat vaak om grote bedragen en daarom is het belangrijk om te kijken welk fonds het beste bij jou past en waar je het beste gevoel bij hebt. Hoewel investeren nooit geheel zonder risico is, wil je natuurijk wel een bepaalde mate van veiligheid inbouwen. Bij het kiezen van een fonds is het daarombelangrijk om te kijken naar de zekerheden die geboden worden om jouw investering zo veilig mogelijk te maken. Bij Fortus is het vestigen van een eerste hypotheekrecht een belangrijke zekerheid. In dit artikel leg ik uit wat dit precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een eerste hypotheekrecht?

Een eerste hypotheekrecht is het juridisch recht van de hypotheekhouder, in dit geval Fortus, om als eerste terugbetaald te worden uit de opbrengst van de verkoop van het onroerend goed in geval van wanbetaling van de leningnemer.

Voorrang

Een eerste hypotheekrecht geeft de hypotheekhouder voorrang boven andere schuldeisers, inclusief die met een tweede of derde hypotheekrecht op hetzelfde pand. Als een leningnemer de lening kan kan terugbetalen wordt de eerste hypotheekhouder als eerste uitbetaald ui de verkoopopbrengsten uit het onroerend goed.

Waarom is een eerste hypotheekrecht belangrijk?

Het biedt de hypotheekverstrekker zekerheid dat zij hun geld kunnen terugkrijgen als de lener niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Dit vermindert het risico voor de hypotheekverstrekker en maakt het aantrekkelijker om te investeren in het fonds.

Hoe werkt een eerste hypotheekrecht?

1. Vestiging van de hypotheek

Het eerste hypotheekrecht wordt gevestigd door middel van een notariële hypotheekakte, die wordt ingeschreven in het Kadaster.

2. Rechten van de hypotheekhouder

In geval van wanbetaling heeft de hypotheekhouder het recht om executoriaal (gedwongen) te verkopen. Dit betekent dat het onroerend goed via een openbare veiling wordt verkocht om de schuld af te lossen.

3. Volgorde van betaling

Als het onroerend goed verkocht wordt, worden de schuldeisers in volgorde van hun hypotheekrechten betaald. De eerste hypotheekhouder heeft dus voorrang boven andere hypotheekhouders en schuldeisers.

Wat betekent het eerste hypotheekrecht bij Fortus?

Bij Fortus wordt bij elke leningnemer een eerste hypotheekrecht gevestigd op het vastgoed waar de lening betrekking op heeft. Dit eerste hypotheekrecht wordt ondergebracht in de Stichting Obligatiehouders Fortus Capital. Deze stichting vertegenwoordigt de belangen van de leninggevers. Dit betekent dat als een leningnemer de lening niet kan betalen, de stichting obligatiehouders kan overgaan tot het veilen van het pand. Dit geeft de investeerders altijd een bepaalde mate van controle over de gevestigde zekerheden.